Папурката заклал приятел с два кухненски ножа, защото го дразнел

0

Ивайло Иванов - Папурката от Горна Оряховица клал приятеля си Тихомир с два кухненски ножа, защото го дразнел. Скрил тялото му под леглото в стаята си, а после счупил буркан с компот от малини върху подгизналия от кръв мокет, за да маскира следите.

Това става ясно от обвинителния акт срещу 24-годишния младеж. След близо година и половина разследване Папурката се изправя пред съда през януари. По делото са призовани 18 свидетели и 13 вещи лица. 

Трагедията се разиграла на 14 юли 2013 г., когато Тихомир отишъл да преинсталира компютъра на съученика си в другия вход на блока на ул. “Дружба”.

Двамата се познавали от деца. Папурката бил тих и затворен, обичал да играе шах и да чете книги. Според съседите тръгнал по лош път след раздялата на родителите си. Още преди да навърши пълнолетие, влязъл в полезрението на ченгетата за притежание и разпространение на дрога. На 13 април 2009 г. го осъдили на 6 месеца.

След излизането си от затвора Папурката заживял при майка си Снежана в апартамента  в Горна Оряховица. Работил за кратко по строежи. Не се отказал от дрогата, продължавал да я пласира на познати, пише в обвинителния акт.

По това време започнал да изпитва страхове, че го преследват. През юли 2010 г. бил настанен в центъра за психично здраве във Велико Търново с диагноза параноидна шизофрения. През ноември 2012 г. за втори път лежал в психиатрия, след което бил изписан. Според лекарите той не бил опасен за себе си и за околните.

Папурката имал стар конфликт с жертвата си, твърди прокуратурата. Тишо купил мобилен телефон от заложна къща, а Папурката настоявал, че е негов и му бил откраднат. Искал Тихомир да му го върне или да му даде 300 лв. за апарата. Дори се заканвал, че ще му отреже пръстите, свидетелстват запознати.

По-късно в показанията си Папурката твърди, че Тихомир се държал подигравателно с него и умишлено го дразнел.

Във фаталния 14 юли Тишо предупредил приятелката си, че има ангажимент у Папурката и в 15,30 ч позвънил в жилището му. Прегледал компютъра, който бил в една от спалните, инсталирал две игри. Час по-късно разговарял за последно по телефона и с майка си Таня Мезева. 

Щом приключил работата, полюбопитствал да разгледа апартамента. Папурката живеел сам в апартамента, след като майка му се преместила при приятеля си, Той завел Тишо в кухнята. Младежът поискал Папурката да му плати 15-20 лв. за ремонта. Другият отказал. Двамата се скарали и Ивайло “превъртял”. Грабнал кухненски нож и замахнал с него към Тихомир. От откритите следи става ясно, че убиецът е нанасял удари и с втори нож.

Истинска кървава касапница се разиграла в хола. Макар и с гипсирана лява ръка, Папурката съборил жертвата си на леглото и започнал да ръга настървено по цялото тяло. Тишо опитал да се отбранява с ръце. Острието прониквало в гърдите, корема и шията.
 

По-късно при съдебномедицинската експертиза лекарите изброили над 20 рани по врата на Тихомир. С ожесточение и ярост той прерязал големи кръвоносни съдове, щитовидния хрущял и гълтача. Ножът наранил и междупрешленните дискове на гръбначния стълб. От шията на Тихомир бликнала силна струя кръв. Според обвинението той бил в съзнание през цялото време. Изпитвал непоносима болка, задушавал се от собствената си кръв
 и дори опитвал да си помогне да диша, като бръкнал с пръсти в устата си. Скоро след това издъхнал.

Като видял, че Тишо вече не мърда, Папурката завлякъл тялото в стаята и го натъпкал под леглото. Междувременно мобилните телефони на жертвата започнали да звънят. Папурката не успял да ги изключи, изхвърчал с тях на улицата и ги изхвърлил до блок на ул.“Априлско въстание”.

Около 18 ч го срещнали съседи, както бил изцапан с кръв. Той разказал, че се е порязал на счупен буркан зад блока. Прибрал се и захванал да мие ножовете. Видял, че по гипса на лявата му ръка има кръв, и се заел да го свали.

През това време близките на Тишо започнали да го търсят. Майка му Таня Мезева отишла до апартамента на Ивайло. Той  отворил вратата, гол до кръста, по панталона му имало кафеникави петна, а гипсът на ръката му бил разкъсан. “Тихомир си тръгна, не е тук”, казал.

После свалил окончателно гипса. Преоблякъл се. Направил опити да изчисти оплискания с кръвта на жертвата апартамент, но не успял. Тогава се обадил на майка си. Казал , че е счупил буркан с компот от малини в хола и си е порязал ръката. За достоверност наистина строшил един. Малко по-късно майка му дошла, събрала стъклата и напуснала жилището.
 

Папурката избягал през покрива на блока. Отишъл на гарата и си купил билет за Русе в 21,16 ч.

Междувременно близките на Тихомир намерили вратата на апартамента му отключена и влезли вътре. Приятелката му Силвия надникнала в стаята при компютъра, видяла кръв по чаршафите и се разпищяла. Майката намерила обезобразеното тяло на сина си под леглото и изпаднала в шок. Подаден бил сигнал на тел. 112. Екипите на “Спешна помощ” и полицията само констатирали смъртта.

Цялата полиция и приятелите на младия мъж започнали да търсят убиеца. Пипнали го на гарата. Тогава Папурката разказал какво е извършил, но настоявал, че е действал при
самозащита, тъй като Тишо също се въоръжил с нож. Охлузванията по лицето и тялото на обвиняемия обаче били от ноктите на Тишо, който отчаяно се борел за живота си, сочат данни от разследването.

Пред разследващите Папурката заявил: “ Не е вярно, че съм се опитал да скрия тялото на Тихомир, нито пък съм искал да се укрия от органите на реда. Излязох от апартамента, защото бях в шок и не можех да стоя там.”

Папурката не се признава за виновен. По време на мярката му за неотклонение в окръжния съд той бе в добро настроение и не показа никакво съжаление. Смени няколко служебни адвокати по време на досъдебното производство.

Съдебнопсихиатричната експертиза в болницата на затвора в Ловеч показва, че той не е страдал от душевна болест или слабоумие в момента на извършване на престъплението. Напротив, разбирал е значението на деянието си и е можел да ръководи постъпките си.
Според вещите лица Папурката е вменяем и може да бъде съден за умишлено убийство с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин.

“Ще искаме доживотен затвор без право на замяна. Човек, отнел по такъв жесток начин друг живот, трябва да си плати. Това, което е извършил, е обмисляно във времето и е преднамерено, не е моментен афект”, убедена е майката на Тихомир Таня Мезева. Родителите на жертвата ще бъдат частни обвинители в процеса и вече са си наели адвокат. Те смятат да предявят и граждански иск.

“Не съм се запознал с обвинителния акт. След като получа препис от съда, ще решаваме с клиента ми каква ще бъде линията ни на защита”, каза пред “24 часа” служебният адвокат на Папурката Преслав Сулов.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари