Отложете пътуването из Балканите

0
В случай на кризисна ситуация, звънете на телефон 00359 2 948 2404
В случай на кризисна ситуация, звънете на телефон 00359 2 948 2404

Отложете пътуването из Балканите.

Във връзка с усложнената зимна обстановка на Балканите и очакваното влошаване на метеорологичните условия в Хърватия, Словения, Република Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия, изразяващо се в минусови температури, силни ветрове и обилни снеговалежи, Министерството на външните работи (МВнР) съветва всички български граждани, които имат намерение да пътуват до или през териториите на посочените държави през следващите няколко дни, да отложат своите планове до нормализиране на обстановката.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. В случай на неотложни пътувания МВнР съветва гражданите да се осведомят подробно за актуалната метеорологична и пътна обстановка за дестинацията на пътуване, да следват стриктно инструкциите на местните власти и указанията на пътните знаци и да потеглят на път напълно подготвени за придвижване в зимни условия - зимни вериги за гумите, пълен резервоар на автомобила, подходящо топло облекло и мобилни апарати с напълно заредени батерии.

В случай на кризисна ситуация, МВнР съветва гражданите да уведомят своевременно близките си за своето състояние и местоположение, да означат своето местоположение в социалните мрежи и да подадат сигнал до Дирекция "Ситуационен център" на МВнР, която приема денонощни сигнали за бедстващи хора на телефон:

00359 2 948 2404 или на имейл: [email protected]

Балканските страни са обхванати от студ и сняг, който бавно приближава Македония. Според прогнозите в близките дни се очаква студена вълна, съпътствана от снеговалежи и силен вятър. Това съобщи македонската медия “Алфа“. Междувременно по-голямата част от Словения в Хърватия е покрита със сняг и лед, които затрудняват движението. Има големи проблеми в Лика, Горски Котар, в Централна Хърватия, както и в Славония и в части от Далмация, където ветровете идват от морето.

Снегът продължава да възпрепятства движението в централната и северозападната част на страната, а военните се занимават и с почистване на снежните натрупвания. В най-тежко засегнатите райони класовете са отменени. На адриатическото крайбрежие корабните линии са прекъснати. Подобна е ситуацията и в Босна и Херцеговина, където силен вятър духа и пътищата са заледени и покрити със сняг.

Препоръчва се на шофьорите да отложат пътуванията си или да носят зимно оборудване. Поради бурята няколко автомобила са се обърнали по пътищата, но няма човешки жертви. Лошото време удари също така Черна гора, както и съседна Сърбия, уточнява Агенция Фокус.

Прогнозата и за времето у нас е доста тежка. Тази събота ще бъде последният за предстоящата седмица топъл ден с температури около 5-8 градуса, после се очаква градусите да паднат до минус 15, както и да потънем в дълбоки снежни преспи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари