Освобождават 3000 чиновници само от едно министерство в Зимбабве

0
Заплатите в публичния сектор представляват над 90% от националния бюджет на страната
Заплатите в публичния сектор представляват над 90% от националния бюджет на страната

Правителството на Зимбабве ще освободи повече от 3000 работещи в Министерството на младежта, тъй като се опитва да изпълни обещанието си да намали раздутия държавен щат и да оправи финансите на страната, съобщава Ройтерс, цитирана от Economic.

Заплатите в публичния сектор представляват над 90% от националния бюджет на Зимбабве, който е на стойност 4 милиарда долара - ситуация, която се счита за неустойчива от чуждестранни кредитори като Международния валутен фонд, с който Зимбабве в крайна сметка би искал да осигури програма за икономическа реформа.

В изявление Комисията по обществени услуги заяви, че ще съкрати 3 365 служители от Министерството на младежта, спорта, изкуствата и развлеченията, в съответствие с плана, обявен в ноемврийския бюджет.

На служителите ще бъдат изплатени в брой неизползваните натрупани дни отпуска и ще получат обезщетения за съкращението“, се казва в изявлението.

Президентът Емерсън Мнангагуа е под натиск да възстанови икономиката, разбита по време на почти четирите десетилетия власт на предшественика му Робърт Мугабе, който блокира усилията да намали обществените заплати, преди да бъде свален в армейски преврат в края на 2017 година.

Новата администрация се бори с осакатяващия недостиг на долари и нарастващия бюджетен дефицит, както и с опетненото доверие на инвеститорите към страната, някога известна като житница на Африка.

През октомври кабинетът на Зимбабве одобри програма за икономическо възстановяване. Намаляването на ненужните разходи ще бъде от ключово значение за подпомагане на страната да изчисти повече от 2 млрд. долара просрочени задължения към кредиторите - предпоставка за подкрепа от страна на МВФ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари