Освещават новия златен купол на църквата "Свети Георги" в Одрин

0
Десетки българи от цяла България се стичат към храма за събитието
Десетки българи от цяла България се стичат към храма за събитието Видео: NOVA

Празник за православните християни в Одрин.

Там днес ще бъде осветен новият златен купол на църквата "Свети Георги". Той беше направен през последните два месеца. Десетки българи от цяла България се стичат към храма за събитието.

До тази идея се стигна с помощта генералното консулство, което се намира в Одрин. Средствата дойдоха от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Това се случи с разрешението и съгласуването на валийството, областната управа, кметството на град Одрин, които ни съдействат за всички инициативи, които се провеждат тук”, каза съпругата на отец Александър Чакърък, която е и основател на българското читалище в Одрин.

За българите в Турция и за българите, които идват от България това е от голямо значение. Първо, те идват като богомолци и като туристи, които посещават града”, посочи още тя, предава NOVA.

През 2008 година към църквата „Св. Георги” започна да действа и читалище „Просвета”, което е клон на свиленградското читалище „Просвета”. „Ние имаме различни дейности. От 3 години имаме танцов клуб, с който се представяме на фестивали в България. Представяме български и турски народни танци. Правим и рисунки по техниката „ебру”, посочи още тя.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари