Още три лекарства са били заплащани от НЗОК на различни цени

0
Нямало законово нарушение, но се разходвал национален ресурс, подчерта шефът на НЗОК
Нямало законово нарушение, но се разходвал национален ресурс, подчерта шефът на НЗОК Снимка: Дарик

И други лекарства частни и държавни болници са закупували на различни цени, но още се очакват данни от анализите.

Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на изслушването в здравната комисия на шефа на Здравната каса д-р Дечо Дечев заради изнесените данни, че Касата е плащала различни цени за едно и също лекарство в частните, държавните и общинските болници, предава Дарик.

Според шефа на Касата, там където не се провеждат обществени поръчки, както е в частните болници, лекарствата се заплащат на най-високата допустима цена. 

Кирил Ананиев уточни, че до момента 27 болнични заведения, като от тях 11 са частни, са дали информация за цените на 124 лекарства. Оказало се, че има 4 лекарства, които са заплащани с по-голяма разлика в цената, като едно от тях е "Пеметрексед" - цитираното от д-р Дечо Дечев. Най-високите цени били заплатени именно на частните болници.

Многократно шефът на Касата обясни, че според него няма законово нарушение лекарствата да се заплащат на различни цени, тъй като и най-високата заплатена цена на "Пеметрексед"  - 1063 лв., е в рамките на максималните регламентирани цени. Дечо Дечев обясни решението си да не сезира институциите, а да изнесе информацията в медиите, именно заради това - нямало нарушение на закона. 

Правело впечатление обаче, че там, където не се провеждат обществени поръчки - в частните болници, се заплащали най-високи цени, а където имало търгове - в общинските и държавните, цените били по-ниски. 

Той пресметна, че ако Касата е заплащала на всички лечебни заведения лекарството "Пеметрексед" на най-ниската цена - 117 лева, е щяла да спести около 800 000 лева.

"Не че е нарушен законът, но се появява практика за нерационално разходване на обществен ресурс", обобщи той.

Здравният министър Ананиев пък бе категоричен, че не е имало бездействие в неговото министерство.

"За да мога да изпълня своите функции, трябва да дойде до мен сигнал от НЗОК, защото при нея всеки месец постъпват фактурите, които те плащат на болниците. В тези фактури има вид лекарство, количество, единична цена, обща сума. Това нещо при мен го няма. Трябва да бъда сезиран, за да мога да направя това, което направих след като ми дадоха тази информация", посочи министърът.

Той пак припомни, че вече е пуснал писмо до НАП за по-комплексна проверка, били готови и законови промени, с които и частните болници да бъдат задължени да провеждат обществени поръчки.

Ананиев посочи, че има процедура на Еврокомисията и тя очаква отговори именно в тази посока - всички болници - държавни, частни, общински, със смесено участие, да прилагат Закона за обществени поръчки. Сега конкретно се иска да бъдат включени и частните болници, уточни министърът.

От Брюксел настоявали и лекарствата за редки болести да минават през обществени поръчки, но Ананиев изрази опасения, че това би било рисково за пациентите.

"Това са случаи, в които трябва спешно да се реагира и ако вървим по този закон, може да изпуснем някой от пациентите", обясни здравният министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари