Огромният пожар в Калифорния се вижда от космоса

0
Най-малко 3000 души са принудени да се евакуират, а пламъците са напълно неуправляеми, съобщават местните власти
Най-малко 3000 души са принудени да се евакуират, а пламъците са напълно неуправляеми, съобщават местните власти Видео: NASA

Най-малко 3000 души са принудени да се евакуират, а пламъците са напълно неуправляеми, съобщават местните власти

Калифорнийският пожар „Oak Fire“, който пламти в близост до националния парк Йосемити, вече се вижда от космоса, съобщава научното американско списание Discover.

Засега огненото бедствие е изгорило площ равна на размера на остров Манхатън. Това го превръща в най-големия горски пожар в Калифорния за този сезон.

Според данни на Калифорнийски департамент по горско стопанство и противопожарна защита към неделя най-малко 3000 души са били принудени да се евакуират, унищожени са 10 постройки, някои от които къщи, а пламъците са напълно неуправляеми. Причината за пожара, започнал в следобедните часове на 22 юли на около 4 километра североизточно от Марипоса, се разследва.

Пожарът се придвижва бързо. Вчера той изхвърляше въглени пред себе си на разстояние до две мили. Това са изключителни условия за разгаряне“, заяви в събота говорителят на Националната гора Сиера Даниел Патерсън.

Сателитът на NASA Landsat премина над пожара „Oak Fire“. От списание Discover използват изображенията, получени от сателита, за да създадат този 3D полет над мястото на пожара.

Повече от 90% от окръг Марипоса, където гори пожарът, страда от изключителна суша. Това е най-екстремната категория суша. Сезоните на горските пожари в западната част на САЩ стават все по-дълги, а пламъците стават все по-големи и горят все по-интензивно – тенденции, свързани с предизвиканото от човека изменение на климата.

„Глобалното затопляне превръща ландшафтите в огнища на пожари, а по-екстремното време означава по-силни, по-горещи и по-сухи ветрове, които раздухват пламъците. Твърде често нашата реакция е закъсняла и струва много, като много страни страдат от хронична липса на инвестиции в планиране и превенция“, пише в заключение на доклад, публикуван през февруари от Програмата на ООН за околната среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари