ОДМВР - Русе възпрепятства получаване на лични документи

5
Глобяват гражданите заради невърнати стари задгранични паспорти, изтекли по време на Извънредното положение
Глобяват гражданите заради невърнати стари задгранични паспорти, изтекли по време на Извънредното положение

Служителите на звеното „Български документи за самоличност“ глобяват гражданите заради невърнати стари задгранични паспорти, изтекли по време на Извънредното положение

Русенец се оплака пред Dunavmost, че няколко дена не може да получи новата си личната карта. От службата отказали да му дадат документа за самоличност, защото имал международен паспорт с изтекъл срок.

Гражданинът върнал паспорта след дълго чакане на опашка, но служителката отново го отпратила, защото нямало кой в момента да му напише наказателно постановление. Гражданинът трябвало да отиде друг път, отново да се нареди на опашка и да почака.

На следващия ден след висене пред сградата на ОДМВР - Русе, служителката връчила АКТ за нарушение, за който трябвало да се пише възражение

"Написах възражение, защото въпросът е принципен. Правителството блокира държавата за няколко месеца и всеки ден ни промиваха мозъците да си стоим вкъщи и да спазваме социална дистанция. А сега разбирам, че дължа глоба за изтекъл през месец Април паспорт", споделя гражданинът.

"Защо не ми дават личната карта? Може ли МВР да задържа документ за самоличност, заради административно нарушение?", пита той.

Сагата продължава, защото русенецът трябва да се върне след 1 месец, за да разбере дали му е уважено възражението и едва тогава да получи новата си личната карта.

Опашките пред паспортните служби ще продължат и през студените зимни месеци

Очаква се, че и през студените зимни месеци пред паспортните служби ще има опашки. Хората, които искат да подадат заявления за лични документи, ще мръзнат на открито, тъй като не навсякъде могат да бъдат осигурени помещения за чакащите, пише “Труд”, като се позова на източници в МВР.

Затова експерти препоръчаха гражданите да използват последните топли есенни дни, тъй като законът позволява документите да се поръчат по всяко време.

На 31 октомври свършва допълнителната 6-месечна валидност на личните карти и шофьорски книжки, дадена от закона за извънредното положение заради COVID-19.

От 1 ноември няма да има ново удължаване. Хората, чиито документи изтичат от тази дата, трябва да са подали заявление за нови в 30-дневен срок. Тоест - до 30 ноември те ще могат да се легитимират със старата карта и бележката от паспортната служба, че са подали заявление, но от 1 декември подлежат на глоба, която по закон е от 20 до 150 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари