Община Русе обяви запазването на паркоместа с туби за незаконно

0
Цената на месечния абонамент за едно паркомясто е 120 лв.
Цената на месечния абонамент за едно паркомясто е 120 лв.

Все повече собственици на магазини в центъра на Русе "запазват" паркоместа пред обектите си с туби, столове, палети и каквото още се сетят.

Шофьорите, които живеят, или работят в централната градска част недоволстват от това, тъй като все по-трудно си намират място за паркиране и често им се налага да обикалят района по 20-30 минути. За тях е непосилно да плащат всеки месец за ползване на място, или пък да спират на платените паркинги, които са "опасали" целият център, информира briagnews.bg.

Дори това да се налага заради товаро-разтоварна дейност, или зареждане на обекта, подобно "запазване" на паркомясто е незаконно, категорични са от Общината. Независимо, че става дума за не платено място, никой няма право да възпрепятства свободното паркиране там. Улиците са публична общинска собственост, което означава, че се ползват за движение, престой и паркиране при равни права от всички граждани, съобразно въведената организация на движението с пътни знаци и маркировка според изискванията на Закона за движение по пътищата, отговаря Искра Антонова, началник отдел „Транспорт” в Община Русе на запитване на "Бряг".

Контролът по неправилното паркиране на автомобили на територията на общината се осъществява от Специализирано звено "КООРС", съвместно със служители на сектор "Пътна полиция" към МВР. Към момента няма наложени санкции за такъв вид запазване на място за спиране. Има направени проверки след подаден сигнал, но при пристигане на служители на мястото, там вече няма подобно нарушение.

Все пак, ако някой иска да си плати, за да ползва паркомясто, трябва да подаде заявление до кмета на общината. След това то се разглежда на заседание на Общинската комисия по организация и безопасност на движението. При положително становище на комисията се подава заявление за заплащане на мястото до отдел „Търговия и наемни отношения”. Цената на месечния абонамент за едно паркомясто е 120 лв. Сигнализирането на мястото с пътни знаци и маркировка е за сметка на юридическото лице. За сега обаче няма създадена възможност за ползване на платени паркоместа от физически лица, тъй като зоната не е обособена с проектно решение.

Към настоящият етап местата за паркиране в центъра са наистина недостатъчни, признават от Общината. При това положение контролът на органите не може да бъде на 100 % ефективен. Предвижда се в бъдеще увеличение на броя както на платените, така и на неплатените места. Това съответно ще доведе до облекчено ползване  на паркоместа и от живущите. Например платените места скоро ще се увеличат с въвеждането в експлоатация на паркинга под Доходното здание, който е на две нива и разполага с 60 места. Живущите в района на платената зона за паркиране трябва да се съобразяват с приетите решения и да не паркират в определения часови диапазон в случай, че не желаят да заплащат  такса.

Целта на разкриването на платени паркинги е да се подобри достъпността на централната градска част за всички граждани, тъй като в нея са съсредоточени най-посещаваните институции като банки, съд, НОИ, Община, Областна администрация и др., както и да се осигури по-добър ред в паркирането.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари