Община Русе има ли представа колко души са ощетени при заплащането на данъци?

17
Липсата на елементарна връзка между институциите ни принуждава да плащаме повече, отколкото дължим
Липсата на елементарна връзка между институциите ни принуждава да плащаме повече, отколкото дължим Снимка: Dunavmost

Русенци може да бъдат неприятно изненадани, когато отидат да си платят данъците.

Това става ясно от публикация в групата "Писмо до кмета на Русе", в която гражданин алармира как можем да бъдем ощетени заради липсата на елементарна връзка между институциите.

Ето какво гласи постът на Александър Алипиев:

"Вчера /3 февруари - бел. на ред./ реших като един добросъвестен гражданин да си платя местните данъци към Община Русе, но бях доста неприятно изненадан.

Знаех предварително, че от тази година облагането на МПС в Русе се променя значително, като ставките за т.нар. екологична компонента за автомобили без екологични категории или с много ниски такива (Евро 1 и Евро 2) стават най-високи. Помислих си, че едва ли сега, по време на криза, е най-удачния момент да се увеличават данъци, но го приех. Казах си, може за добро да е - така ще се облагат най-високо само автомобилите, които не покриват основни екологични стандарти и може да има някакъв положителен ефект върху въздуха в Русе. Също така знам, че моят автомобил има категория Евро 4 и тази промяна на данъците няма да ме засегне толкова много. Е да, ама не.

Стори ми се, че данъкът който дължа е прекалено висок и затова започнах да го смятам по компоненти от формулата, по която се изчислява. Оказа се, че въпреки, че автомобилът ми (който е произведен през 2008 г.) има категория Евро 4 и тази информация е лесно достъпна за всеки, в изчислението на данъка ми е заложено, че автомобилът ми няма екологична категория. В следствие на това разминаване, коефициентът на екологичната компонента, по който се умножава останалата част от данъка, е 1.32 (един от най-високите коефициенти в България), вместо 0.88. Или с други думи, тъй като екологичният стандарт на автомобила ми не е отчетен правилно, сега аз трябва да заплатя данък от 220.94 лв, вместо 147.29 лв - точно с 50% повече.

Разбира се, веднага писах на Дирекция "Местни данъци и такси", за да попитам защо се е получило това разминаване. Оттам получих любезен и навременен отговор още на другия ден, че те получават данните на автомобилите от Министерство на финансите, които пък от своя страна ги получават от МВР. И че трябва да търся разминаването още при регистрацията на автомобила.

В крайна сметка се оказа, че от КАТ просто не са въвели информацията относно екологичната категория на автомобила ми и от там ми се начислява най-високата ставка за екологична компонента. Ако искам данъкът ми да бъде коригиран, сега трябва да направя следните неща: 1. Да получа удостоверение за екологичната категория от официален представител (което струва между 40 и 100 лв), 2. Да се редя на опашка в КАТ почти цял работен ден в условия на пандемия, за да ми се издадат нови талони, 3. Да заплатя такса в КАТ за новите талони, защото някой не си е свършил работата от първия път. И това упражнение е необходимо, за да докажа нещо, което може да се провери за 2-3 минути.

От цялата тази история, можем да направим няколко заключения. Възникват и въпроси:

1. Институциите (както държавни, така и общински) са неспособни да въвеждат и комуникират помежду си елементарна информация, която е лесно проверима и достъпна за всички.

2. Предполагам, че на огромна част от гражданите, чиито автомобили реално имат по-високи екологични категории, им се начислява най-високата ставка от екологичната компонента, защото в МВР просто не е въведена информация за екологичната им категория и в общината служебно ги отчитат като автомобили без екологична категория. Община Русе има ли представа какъв е потенциалния брой на тези граждани?

3. Защо при липса на информация за екологичната категория в МВР, автоматично се приема, че автомобилът няма такава и му се начислява най-висок коефициент за екологична компонента?

4. При предлагането и приемането на новите данъчни ставки за екологична компонента от Община Русе били ли са наясно с този проблем? Все пак, новоприетият коефициент от 1.32 в Русе за автомобили без екологична категория (и както от моя случай стана ясно - за такива, които са служебно определени, че са без екологична категория, поради липса на информация в МВР) е един от най-високите в страната. От това, което аз успях да проверя, по-висок е единствено в София, където е 1.40. В следствие на приемането на толкова висок коефициент, в условията на криза, данъчната тежест се увеличава значително и върху множество граждани на Русе с автомобили с по-високи екологични категории, само защото администрацията е била неспособна да осигури необходимите данни за техните автомобили.

5. Защо в България винаги гражданите се натоварват с разходи и дейности, които би трябвало да върши администрацията?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари