Обезглавяване на паметници: Гневът на масата в САЩ се изля върху ембламатични исторически фигури

2
Протестиращите в САЩ обезглавяват паметници
Протестиращите в САЩ обезглавяват паметници

Колумб падна. Обезглавиха го, влачиха го, а след това го подпалиха. Издигнатата през 1927 г. статуя на откривателя на Америка вече е на дъното на езерото край Ричмънд, щата Вирджиния. Съдбата му беше решена от протестиращите срещу расизма и полицейското насилие в града, съобщава БНТ

"Трябва да започнем от самото начало, трябва да започнем с хората, които първи са стъпили на тази земя", обясни протестираща.

Това е първият паметник на Колумб в южните щати. Сега на пиедестала е изписано "Христофор Колумб символизира геноцида". Акцията се оказа вдъхновяваща. Няколко часа по-късно в Бостън беше "обезглавен" още един паметник на Колумб.

Смъртта на Джордж Флойд провокира масова вълна от събаряне на паметници по света.

БРИСТОЛ ВЕЧЕ НЕ Е СЪЩИЯТ

В неделя статуята на един от най-видните жители на града беше изтръгната и изхвърлена във водите край пристанището. Гневът е насочен срещу Едуард Колстън /1636 - 1713/ - член на британския парламент, филантроп, спечелил голяма част от богатството си от търговия с роби. Твърди се, че е превозил и продал около 80 000 мъже, жени и деца от Африка в Европа. В Бристол Колстън е увековечен с улица и сгради на негово име.

ГЕРОЙ ИЛИ ЗЛОДЕЙ?

Два дни по-късно в Лондон падна статуята на Робърт Милиган, също търговец на роби. В мишена на гневните протести се превърна и Уинстън Чърчил.

През 2002 г. бившият британски премиер оглави класацията на BBС за "най-влиятелните британски личности". Чърчил често е определян като "един от най-вдъхновяващите британци". Много от убежденията му, обаче, съвпадат със сегашните представи за расизъм.

Кметът на Лондон Садик Хан обяви създаването на комисия, която да направи проверка на паметниците в града.

ПРЕНАПИСВАНЕ НА ИСТОРИЯТА НА БЕЛГИЯ?

Паметникът на най-дълго управлявалия белгийски владетел крал Леополд II беше свален в Антверпен. Преместиха го местните власти след вълната от недоволство. Преди дни статуята беше подпалена.

В други градове паметници на управника бяха замеряни с червени бои. Причината за гнева е с адрес Конго. Някога то било лично владение на Леополд II. Смята се, че белгийският крал е причинил смъртта на повече от 10 милиона души в Конго.

През 1905 г. Марк Твен описва случващото се в африканското владение - "ако налеем в кофи пролятата от Леополд невинна кръв, наредени една до друга, тези кофи биха образували права с дължина 2 хиляди мили; ако труповете на десетте милиона жертви, загинали от оръжие или глад, можеха да се изправят и да манифестират един след друг, биха им трябвали 7 месеца и 4 дни, за да минат всички покрай трибуната."

От години в Белгия се водят дискусии около личността на Леополд II и как неговите действия да присъстват в учебниците по история.

През последните дни мишени на протестиращите срещу расизма станаха паметници на Хенри Дундас в Единбург, на генерал Робърт Лий в щата Вирджиния.

Чуват се призиви за отстраняване на статуята на адмирал Хорацио Нелсън от площад Трафалгар в Лондон заради противопоставянето му да бъде премахнато робството.

Протестиращи настояват да се свалят паметници и на Уилям Гладстоун. Бившият британски премиер е критикуван, че е помогнал на баща си - бивш търговец на роби, да получи компенсация от правителството, след като търговията станала незаконна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари