Ново изследване открива редица автоимунни заболявания преди да се появят

2
България е една от 14-те държави в света, които могат да извършат такова изследване
България е една от 14-те държави в света, които могат да извършат такова изследване

Злокачествени заболявания, склероза, инфекции, автоимунен хепатит, цироза, някои форми на захарен диабет, ревматоиден артрит, болест на Хашимото. Това са само някои от автоимунните заболявания, които вече могат да бъдат не само прецизно диагностицирани у нас, но и открити преди да се проявят.

България е една от 14-те държави в света, които могат да извършат такова изследване. Това стана ясно от изнесени данни по време на световния научен форум в Дрезден, посветен на диагностиката на автоимунните заболявания. Страната ни е въвела иновативен подход за разчитане на изследванията на автоимунни състояния. Докато при останалите методи резултатите се получават само под формата на цифри, тук крайният резултат, освен тях, включва и образи, които дават много повече информация на лекарите за състоянието на пациента. Именно този подход се прилага в Лабораторията по клинична имунология на столичната УМБАЛ “Св. Иван Рилски” и вече се използва широко в Клиниката по ревматология на университетското лечебно заведение.

Иновативният подход на практика представлява специално анализиране на теста за определяне на антинуклеарни антитела, при което се откриват специфични антитела (антинуклеарните антитела – ANA) в организма на пациента, които са предизвикали или ще предизвикат автоимунно заболяване. Получените от изследването образи са групирани в 29 типа. В зависимост от това от кой тип са антителата, лекарите добиват предсатва и за потенциалното заболяване.

Тъй като ANA не са специфични само за едно заболяване, на базата на получените образи имунолозите могат да препоръчат на своите колеги къде конкретно да насочат търсенето си. Подходът може да се използва не само за диагностика, но и за превенция на автоимунните заболявания.

При автоимунните заболявания организмът атакува собствените си структури, възприемайки ги за чужди. Тестът ANA (антинуклеарните антитела) е за основни антитела, насочени към собствените тъкани на тялото на пациента. Заболяванията, при които могат да се установят ANA, включват: ревматоиден артрит, системен лупус, системна склероза, различните видове васкулити, склеродермия, дерматомиозит, полимиозит, синдром на Сьогрен, тиреоидит на Хашимото, белодробна фиброза, някои форми на захарен диабет, първична билиарна цироза и др.

Диагностиката е на злокачествени заболявания, склероза, ревматоиден артирт и др.

Това е нов подход, революционен, който върши повече работа в диагностиката и дава повече информация. В УМБАЛ “Св. Иван Рилски” подходът е въведен още преди две години. Той беше предложен от нас, като най-голямата лаборатория в България, ангажирана в диагностиката на ревматични автоимунни заболявания и беше възприет и от останалите колеги, като Българската асоциация по клинична имунология го прие като национален консенсус. Въпреки това, доколкото ми е известно, на този етап се използва само в нашата болница. За използването му е необходима специална подготовка от лекарите”. Това посочи проф. д-р Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари