Ново 20! Циганите в България да получават образование на румънски език

1

Циганите в България да получават образование на румънски език, защото са от румънски произход.

Писмо с такова искане е изпратила миналата седмица евродепутатката Моника Маковей до премиера Бойко Борисов и вицепремиерите Ивайло Калфин и Меглена Кунева, съобщава "24 часа". 

Според писмото на Маковей в България има поне 1500 румънски цигани, живеещи в Белослав и Девня, както и в селата Граф Игантиево, Изворско, Любен Каравелово.

Според данните на НСИ от националното преброяване обаче в цялата страна има общо 891 румънци.

В писмото си евродепутатката напомня, че вече е искала от Борисов образование на румънски език през 2010 г., но нищо не било направено. Тя дори била изпратила учебна програма на Министерството на образованието, в която се посочвало кои предмети трябва да се изучават на румънски език.

"Българското правителство трябва да отдели бюджет и да финансира образованието на румънски език, защото иначе нарушава европейското законодателство", настоява Маковей.

Според нея България има проблеми и в конституцията си, която признава само етнически групи, но не и малцинства. Това пък водело до културно подтисничество, твърди Маковей.

Румънската евродепутатка бе един от застъпниците на радикална конституционна и съдебна реформа в България, особено в частта й за прокуратурата.

Тя дори участва в публични дискусии в защита на първоначалните искания на Протестна мрежа и бившият правосъден министър Христо Иванов.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • птица
    Браво, сега и на мене да изпрати като на Анджелина Джоли. Явно това да си заможен ме значи , че си умен илин прозорлив.
  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...