Николина Ангелкова в “Спасители на плажа”

4
Ще ни се извини ли браншът, че преди епидемията българският турист бе персона нон грата
Ще ни се извини ли браншът, че преди епидемията българският турист бе персона нон грата

Ще ни се извини ли браншът, че преди епидемията българският турист бе персона нон грата

"Хайде в Приморско, хайде в Бургас - всичките кръчми бачкат за нас"

Спомняте ли си тази песен на Орхан Мурад от ранната ера на зараждането на чалгата? Мисля, че би трябвало да стане слоган на Министерството на туризма, под който тази година българските туристи да бъдат мобилизирани да изкарат почивката си на родното Черноморие. За да спасят един сектор, за който в минали години българският турист беше нищо. И който предпочиташе чети от пияни англичани да обикалят от бар на бар и да се наливат с евтина водка, за да носят "приходи в бюджета". И да промотират същия бранш с реклами като шведската "Малка си още за Слънчев бряг", пише Сте­ла Сто­я­но­ва в Стандарт.

Сектор, който, без да търси разрешения, събаряше дюни и застрояваше първи линии. Браншът, който бетонира морето и съжали, че не сме на три такива, сега трябва, завалията, да се изхранва с ваучери и с мерки "60 на 40". Първо държавата опита да ни заяви, че дори и само ако припарим до гръцкото море, след това ще трябва да изкараме

14 дни под карантина

а работодателят ни чака на работа - тоест да ни задължи да почиваме у нас. С последното становище на ЕС за постепенното отваряне на границите вероятно карантината ще трябва да отпадне, но сигурно ще намерят и други начини да ни накарат да си останем на родното море - когато е до търсене на туристи, те са хора изобретателни.

Все пак така или иначе при ДДС от 9 на сто, каквото им подари държавата, всичките кръчми ще бачкат за нас, само не е сигурно какво точно ще ни сервират. Ще ни обещаят ли в "ол инклузива" кюфтетата от обеда да не се превръщат в "кюфтета с доматен сос" на вечеря? И бялата риба да не си сменя толкова рязко името, когато я панират. Да приемат толкова туристи, колкото е капацитетът на ресторантите им, така че хората да не чакат на изнервени опашки /при това с дистанция/, за да си нахранят децата. Да не сервират алкохол, пред който този с марката "Цар Киро" прилича на десетгодишно отлежало уиски. Да не си държат фризерите с лед в свинарници /имаше и такъв прецедент/. Да не ни озвучават с истерични рап и чалга ритми около басейните, с което само ни гонят оттам? Да не сменят спалното бельо на принципа на затворите - от първа килия във втора, от втора - в трета.

Мои познати напоследък на няколко пъти споделят, че от гръцките хотели и вили, в които са почивали преди,

вече им звънят да ги питат имат ли възможност да дойдат тази година

по кое време предпочитат, имат ли специални желания. Гледат си бизнеса хората. Търся някой, на когото му се е обадил някой от хотел, в който е пребивавал, а не хазяйката от частната квартира в Поморие, която се чуди как да "върже" лятото. Вместо това държавата парадира с въвеждане на ваучери, които още никой не е видял и помирисал, не е ясно кой и на кого ще ги дава. Сумата стига като за лятна почивка по времето на соца, но с нея трябва да изкараме поне 7 дни в настоящето, според замисъла на чиновниците. Почнахме от предложение за безплатни чадъри и шезлонги, стигнахме до идея за 50 на сто намаление на цените им. Много странно, като се има предвид, че миналата година на "Слънчев бряг" чадър и шезлонг, които се заплащат отделно от пакета за почивката, не ползваше почти никой, а хората си бодяха чадърчетата и си разпъваха хавлиите на ивицата извън тази зона.

Почивам все още с удоволствие на определени места в нашето Черноморие, но с тази криворазбрана кампания държавата ще изгуби и малкото му привърженици. Защото спасява не този, който има нужда от спасяване. Не спасява туризма в дългосрочен план, а просто още един сезон. Все пак "Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се", или Илф и Петров не са прави? Не се намери възможност за сваляне на ДДС за храни от първа необходимост но да се храним на кръчма вече явно ще е безумно евтино.

Впрочем, рекламата на българския туризъм тази година трябваше да се осъществи по съвсем друг начин - на принципа на ноу-хауто от Великден. Вие само забранете пътуванията до българското Черноморие и ще видите колко хора ще си намерят бележки, че точно през юли и август работят там. Ваучерите могат да ги раздават полицаите на КПП-тата вместо фишове за глоби. А телевизиите могат да си осигурят родна версия на "Спасители на плажа" - с Николина Ангелкова в главната роля.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари