Незаконни павилиони в център на Русе

2

Кабинките за сладолед освен, че пречат на пешеходците, заведенията и магазините. те са и опасни.

Защо държавата не съдейства на бизнеса, при положение, че ние плащаме данъци, осигуровки, тротоарно право, висок наем и още куп такси и разходи? 

Собственик на заведение е подал жалба до Община Русе, защото има множество оплаквания.  Г-н Манев съобщава, че вече е входирана подобна на тази жалба преди повече от 6 седмици, но все още нямат отговор от общината.

Публикуваме жалбата на Пламен Манев без редакторска намеса:  

Здравейте приятели, предвид многото питания от клиенти, решихме да информираме по-масово за въпросните сладоледи - те НЕ са наши и ние нямаме нищо общо, въпреки, че обичаме сладолед.

Първоначално решихме да оставим нещата така, защото не искаме да пречим на бизнеса на никого, но след много оплаквания и хумористични шеги по темата, стигнахме до извода, че има доста по-подходящи места за продажба на сладолед, както повечето от вас коментират, когато са в нашата градина. Днес ще входираме следната молба/жалба, надяваме се на бърз и адекватен отговор.

Текста можете да прочетете по-долу: 

ДО ОБЩИНА РУСЕ

ЖАЛБА

ОТ „ФРИЙСТАЙЛ ТИЙМ” ЕООД, представлявано от Пламен Манев

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТ,

Представлявания от мен търговец е наемател на недвижим имот, находящ се в гр. Русе, пл. „Хан Кубрат” №1, към настоящия момент експлоатиран като бар с наименование „Хайп”, съобразно договор за наем от 24.01.2017 година, вписан с вх.рег. номер 610 от 25.01.2017 година.

Към настоящия момент пред заведението по улица „Александровска” са поставени две кабини за сладолед, като ми е известен факта, че едната е собственост на търговец с фирма „Немо Груп” ЕООД. 

На основание Наредба № 7 за реда и условията за разполагане на преместваемите обекти, за рекламните, информационни и монументално-декоративни елементи и за рекламната дейност на територията на Община Русе съответните обекти представляват преместваеми такива, предвид което следва да отговарят на изискванията, предвидени в ЗУТ и чл. 15 от Наредбата. 

С настоящата жалба твърдя, че съответните преместваеми обекти са поставени в нарушение на Наредба №7 и в нарушение на одобрената схема за поставяне на преместваеми обекти, а именно: 

- Същите са с по-големи размери от разрешените, а именно всяка една кабина е почти 5 кв.м. 

- Същите не са разположени на определените в схемата за поставяне на преместваеми обекти места.

- Същите не отговарят на нормите за безопасност, а именно: електрозахранването на кабинките става посредством кабел, който излиза от шахта, намираща се поне на 3-4 метра от самата кабина, по който минава 220 волтов ток и по който кабел стъпват пешеходците, който кабел го вали дъжд, през който кабел минават деца с колелета. Ако този кабел се протрие и завали дъжд? Трябва ли да се стигне до трагедия/ нараняване на човек и тогава да се обърне наистина внимание? Съобразно това считам, че същите застрашават безопасността на движение по улиците. 

За прецизност следва да бъде посочено, че дори и обектите да бъдат върнати на одобреното със съответната схема място, същите отново няма да отговарят на нормите за безопасност, тъй като електрозахранването им ще бъде осъществено по същия начин, какъвто е в момента – шахтата, от която излиза кабела, изобщо не е до или под кабините.

- Същите препятстват нормалното ползване на преместваеми обекти, собственост на търговеца с фирма „Фрийстайл Тийм” ЕООД, а именно поставените пред бар „Хайп” маси и столове. Разположението на преместваемите обекти е само индикативно, тъй като точната им локация на общата схема на централната градска част е указана само с червена точка.

Предвид гореизложеното, моля спешно да бъде направена съответната проверка и в случай, че бъде установено нарушение на разпоредбите на Наредба № 7 за реда и условията за разполагане на преместваемите обекти, за рекламните, информационни и монументално-декоративни елементи и за рекламната дейност на територията на Община Русе на основание чл. 57а, ал. 1, т. 7 от ЗУТ да бъде съставен констативен акт, който да послужи като основание за издаване на Заповед за премахване на обектите.

Моля да имате предвид, че когато на посещение в града бяха висшестоящи от Австрия и Румъния, по време на разходката Ви по центъра заедно с президента на Република България Румен Радев, минахте точно покрай незаконните кабинки, като дори и на репортажа се вижда, че едната беше изоставена на отсрещния тротоар, още по-неправилно. Тя стоя там повече от една седмица без никой от органите за контрол да се намеси, а в същото време ние плащаме тротоарно право ежемесечно на датата, на която следва да го заплатим. Надявам се разбирате колко дразнещо е това – едни плащат, за да действат законно и правилно, а други само действат, незаконно, неправилно.

В момента тези кабинки пречат на бизнеса и на книжарницата до заведението, защото скриват лицето на книжарницата. Собствениците на съседната сграда, обърнете внимание, са входирали подобна на тази жалба преди повече от 6 седмици и все още нямат отговор от общината, а срокът за отговор, както добре знаете, е 1 месец.

Защо държавата не съдейства на бизнеса, при положение, че ние плащаме данъци, осигуровки, тротоарно право, висок наем и още куп такси и разходи?

Знаете ли колко туристи предпочитат нашето заведение, при това не случайно, а именно, защото остават доволни, защото се стараем много, защото даваме, защото не сме поредните, а сме на европейско ниво и всички наши български и чуждестранни клиенти изказват подобни комплименти. Много от нашите клиенти са възмутени от решението за поставяне на подобни обекти пред локация, която съществува като заведение от 20 години. Сигурен съм, че сте наясно колко важна е локацията за едно заведение и колко много средства се инвестират в помещение, в наем, в персонал и всички други разходи, и затова Ви моля съвсем искрено за незабавно решение на проблема. 

Искрено съжалявам за досадната жалба, моля, имайте предвид, че ние имаме достатъчно ежедневни задължения и работа, и за нас също не е приятно да пишем и входираме жалби.

С уважение: Пламен Манев (Дата: 26.06.2018 )

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари