Началник гарата в Лариса бил портиер и имал едва няколко дни жп стаж

0

Ожесточените сблъсъци между протестиращи и полиция в Атина след влаковата катастрофа продължават

59-годишният началник на гарата в Лариса, който е управлявал ръчно движението на влаковете в нощта на зловещата катастрофа, е имал едва няколко дни реален жп стаж преди инцидента. Това стана ясно днес на съдебното дело, съобщи БНТ.

Личността на служителя остава в тайна от съображения за сигурност. Преди да бъде назначен за началник на гарата с 3500 евро заплата, е бил портиер в няколко учреждения. Изкарал е 3-месечен курс за управление на движението. На гарата в Лариса автоматичната система не работела от 4 години и така във фаталната нощ на една линия се оказват товарният и пътническият влак Атина - Солун, в който загинаха 57 души, предимно студенти.

В емоционално послание в профила си във Фейсбук, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис се извини на близките на загиналите във влаковата катастрофа край Лариса. Мицотакис обеща подобен инцидент никога да не се повтаря в Гърция.

"Няма да използвам кухи фрази, няма да повтарям изтъркани клишета. Ще се опитам да ви кажа това, което мисля и което чувствам. Започвам с очевидното - като министър-председател дължа на всички, но най-вече на близките на загиналите, едно огромно извинение. От мое име и от името на всички, които са управлявали страната през годините. Защото през 2023 година е недопустимо два влака, движещи се един срещу друг, да са на едни и същи релси и никой да не забележи. Не можем, не бива и няма да се крием зад "човешка грешка". Защото, ако бяхме си свършили работата, този трагичен инцидент нямаше да се случи", написа премиерът.

Мицотакис обяви още, че ще бъдат въведени спешни мерки за модернизиране на гръцките железници. Ще потърси и съдействие от ЕК за закупуване на нови влакове. Сблъсъците в Атина на площад Синтагма продължават.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    daskal
    Най-важното в случая е, че този портиер е ПАРТИЙНО протеже. Станал партиец, за да го включат в далаверата. Така и станало. Резултатите са видни, а сравнението с България е наложително.
  • 8
    3
    спомен
    Много обичах да пътувам с влак.Голям кеф ,но от гара "Хитрино" спрях.Нещо в НКЖИ мирише.ма ЛаЙнА ама ЯКО
  • 9
    2
    ТО ДА КАЖА И ,АЗ.......
    ДЕРЕДЖЕТО НЕ Е ПО ДОБРО МАЙ В БДЖ ИЛИ НКЖИ. СЪС ТЕЗИ ЗАПЛАТИ И ВАУЧЕРИ ЗА ХРАНА С ПО 900/1050 ЛВ. КОЙ ДА СЕ ВЪРЖЕ ЛУД ТАМ? КУРСОВЕ НА БЪРЗО И АЙДЕ НА ГАРАТА ИЛИ ПОСТ 7
  • 11
    1
    (Б)ъди (Д)оволен, че си (Ж)ив!
    Да им дадем на Гърция нашите БДЖ влакове - електричките ни от 1970 г. например, дето още ги търкалят или локомотивите ни от 1980 г., както и вагоните ни от времето на Барон Хирш ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари