НА ЖИВО: Започна заседание на комисията по ревизия в Народното събрание

1
Бойкот в комисията по ревизия - "Автомагистрали" не дават документи
Бойкот в комисията по ревизия - "Автомагистрали" не дават документи Видео: Фейсбук

Започна последното заседание на Комисията по проверка (ревизия) към 45-тото Народно събрание

Точно в 13.00 часа започна заседанието на което трябва да бъде изслушан регионалният министър в оставка Петя Аврамова. 

Още в началото на заседанието днес стана ясно, че дружеството "Автомагистрали", което на едно от първите заседания се оправда, че му трябва време да подготви документите, не е предоставило информация. В същото време на едно от първите заседания Аврамова заяви, че служителите ще работят дори по празниците, за да подготвят документите. Такива в крайна сметка не са получени. Изпълнителният директор Стоян Беличев се оправда с голям обем от информацията - тя възлизала на 1,2 млн. лв. Дружеството не получило и инструкции на кой и как да представят информацията. "Изумително е, че има шеф на държавно дружество, който не знае адреса на парламента", коментира Манолова. Със сходен аргумент - голям обем - информация за изпълнението на "Балкански поток" не предостави и "Булгартрансгаз". "Има резон в аргумента, че документите са много и не е ясно как да се предадат. Те ще могат да бъдат предоставени на сужебния кабинет", опита се да защити Аврамова Беличев. "Не крием информация, времето бе малко, не ни стигна, но животът е пред нас, ние пак сме тук, за да можем да отговорим на вашите въпроси", допълни Аврамова.

"Разбирам, че вие не криете информация, госпожо министър, но не я давате. За нас беше важно първо да се запознаем с информацията и да задаваме въпроси после, очевидно това няма да стане", коментира зам.-председателят на комисията Калоян Янков.

"Има проблеми в комисията и той е следния. Ние сме поискали информация в обем от 1,2 млн. страници и нямаше да ни стигнат години да се запоснаем. Комисията е задала очевидно глупави въпроси. Трябваше да зададем конкретни въпроси за конкретни неща. И това, че комисията е действала глупаво, не означава, че тези хора не трябва да спят и да ви осигурят информация в милиони страници", защити "Автомагистрали" Тома Биков.

"Вече спорихме с "Булгартрансгаз" редно ли е документите да са само на хартия. Нека започнем по същество. От публична информация става ясно, че изпълняваните проекти от "Автомагистрали" за периода 208-2019 г. са на стойност 4,9 млрд. лв. От отговор на парламентарен въпрос при предходния парламент става ясно, че дружеството не разполага с особено количество техника, нито с персонал за изпълнение на договори в такъв мащаб. Известно е, че тези строителни дейности са превъзлагани на други фирми през договори за наем на техника и доставка на материали. Тоест "Автомагистрали" е един буфер, каса, през която минават милиарди. Така че въпросите как се избират изпълнителите, какви са цените, провеждани ли са обществени поръчки, стоят", коментира председателят на комисията Мая Манолова. Тя изтъкна, че са получавани и огромни авансови суми - по над 100 млн., от отделни фирми.

АПИ е възложила на държавното дружество договор без процедура, както ЗОП позволява, в това няма нищо нередно, коментира Аврамова. Знаете, че има такъв член в закона, който позволява вътрешно възлагане, има запитване до Агенцията за обществени поръчки и това е напълно законна процедура, допълни Аврамова. Към момента тя мълчи по основния въпрос - защо "Автомагистрали" на свой ред не е обявявала обществени поръчки за превъзлагане на дейности на стойност стотици милиони левове. Аврамова твърди, че авансовите средства, изплатени на "Автомагистрали", са преведени напълно законно. Авансите обаче се оказаха огромни - над 30%. Според Аврамова навсякъде в строителството пренаемането на техника е практика, както и доставката на материали.

Смисълът на вътрешното възлагане е възлагане на държавно или общинско дружество дейности, които то самото може да изпълни. Тук имаме огромни плащания, впечатлението е, че става въпрос за заобикаляне на закона и насочването на суми към конкретни фирми, коментира Манолова. "Моля да не правите внушение, че са давани пари на наши фирми. Моля ви да изслушате фактите. Няма как 400 фирми да кажем, че всичко това са наши фирми, "Автомагистрали" работи с огромен брой фирми", презастрахова се Аврамова преди предоставянето на думата на шефа на дружеството Стоян Беличев.

Притиснат от депутатите, шефът на АПИ Георги Терзийски потвърди, че по отношение на изграждането на "Автомагистрала Хемус" и укрепването на свлачища държавното дружество "Автоматистрали" не е декларирало подизпълнители.

Шефът на дружеството Стоян Беличев потвърди, че фирмата е получавала огромни аванси - 30%, или над 1 млрд. лв. по сметки на Мая Манолова. Според него обаче в това няма нищо сложно, защото големите инфраструктурни проекти имали дълъг живот. Без авансиране ние не можем да осъществим този проект, коментира Беличев. Другите пари били в БНБ. "За какво се ползва аванса - с него се капарират материали, машиносмени на техника, при която за целия период да задържим тази цена", даде пример Беличев. Той се впусна в подробности за динамиката в цената на желязото, на цената на труда. "Ако не бяхме авансирали, как този проект щеше да се случи", пита Беличев.

Председателят на комисията Мая Манолова призова темата да не се размива и изчете подробен списък от фирми, сключили рамкови договори за изпълнение на дейности, които би следвало да се извършват от "Автомагистрали". Настина трябва да се обясни редно ли е дружество без капацитет да сключва договори с един куп фирми, попита Манолова.

Очаквайте подробности!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари