Шоуто "Магнитски": ДПС геройски брани Пеевски

0
Йордан Цонев избяга от бюджетна комисия, за да защити Пеевски
Йордан Цонев избяга от бюджетна комисия, за да защити Пеевски Снимка: БТА / Христо Касабов

Йордан Цонев остави своята комисия и взе думата в чужда, Хамид Хамид напусна залата, обиден на Татяна Дончева

Поредното заседание на временната парламентарна комисия "Магнитски" започна по с изслушване на служебния министър и директора на БНБ и прерасна в шоу заради престараването на ДПС в защитата на бившия им депутат Делян Пеевски, който е един от хората, срещу които са наложени санкции, разкрива  OFFNews.

Пред народните представители от комисията говориха директорът на БНБ и служебният правосъден министър. Най-любопитното от заседанието обаче беше движението между залите на депутатите от ДПС.

Изслушването на директора на БНБ

Директорът на БНБ Димитър Радев беше поканен в комисията, за да предоставяне на информация за обхвата и степента на въздействие на санкциите, наложени на български физически и юридически лица по глобалния закон "Магнитски" върху българската банкова система. Той трябваше още да съобщи, какви са мерките, предприети от БНБ.

Радев заяви, че БНБ, както и българските търговски банки са били добре подготвени и са реагирали своевременно след налагането на санкциите на 2 юни тази година.

Той коментира още, че "неспазването на санкциите може да има тежки последствия за банковата система".

Радев съобщи, че депозитите на включените в двата списъка лица са незначителни, на фона на парите, с които оперира банката. Дялът е от 0,017% или 11,2 млн. лв., а кредитите на физическите лица са в размер на 65 млрд. лв.

Привлечените средства от двата списъка са 28 млн. лева, тук делът е 0,029%, допълни той.

Директорът на БНБ обяви, че най-сериозната опасност е за банките, които не прилагат санкциите, тъй като и те биха могли да бъдат включени в списъка на САЩ и да бъдат санкционирани. Ако се случи това, то би имало ефект и върху цялата банкова система.

Изслушването на Янаки Стоилов

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов беше поканен, за да коментира какви са необходимите законодателни промени за ограничаване на негативните ефекти от наложените санкции върху българската финансова и икономическа система.

Стоилов коментира, че българското законодателство не предвижда прилагането на санкции, наложени от трети страни върху български граждани.

Той обаче заяви, че заради това се предвижда създаването на закон с работно заглавие "Проект за Закон за защита на извънтериториалните последици от санкционното законодателство на трети страни". Проектът е на Министерството на правосъдието, като е координиран с Министерството на финансите. В изготвянето му ще участват още НАП и БНБ.

Стоилов аргументира решението за създаване на такъв закон с трудното прилагане на санкции чрез промени в отделни закони.

Той коментира, че трябва да бъде създаден нормативен ред, който да осигури предвидимост на действията при повторно възникване на подобни казуси. Стоилов заяви още, че има нужда от въвеждане на нова дефиниция на понятието “свързани лица”.

По време на заседанието на комисията миналата седмица служебният финансов министър Асен Василев спомена, че служебният кабинет е въвел по-обширна дефиниция на понятието, като по този начин са обхванати всички, имали отношения с лицата, включени в списъка на САЩ.

Йордан Цонев избяга от бюджетна комисия, за да защити Пеевски

Йордан Цонев, който не е член на комисията, си взе думата и получи правото първи да зададе въпрос. По същото време се провеждаше заседанието на комисията по бюджет и финанси, на която е член. Днес в тази комисия беше и първото четене на проекта за актуализация на бюджета.

Депутатът от ДПС цитира запитването на Европейската комисия за прилагането на санкциите в страната. Позицията на ЕК, изложена в писмото до българските власти, гласи следното:

"Такова едностранно действие вследствие на санкции от трета държава е сериозен повод за безпокойство от страна на Европейската комисия."

От Брюксел настояват за отговори от властите във връзка с целта на решението на МС, какво е правното основание за него и какво е съответствието му с европейските право и политики, съобщи вчера "Бивол".

Йордан Цонев за пореден път заяви, че вторият списък, изготвен от МС, противоречи на правото на ЕС. Той разкритикува и мерките, предприети от българските банки.

Директорът на БНБ пък обори твърдението на Цонев и заяви, че няма административен акт на БНБ, както и че всички банки първоначално са следвали превантивните мерки, а след това и са се съобразили със списъка на МС.

Хамид Хамид напусна

Колегата на Цонев от ДПС Хамид Хамид демонстративно напусна заседанието на комисията, след като Татяна Дончева от ИБГНИ коментира, че санкциите не блокират активи.

Тази теза не се хареса на Хамид, който за пореден път се опита да подчертае, че щетите за включените в списъка на САЩ лица, са големи. Той се опита да попречи на Дончева, като говореше паралелно с нея.

Тя пък се опита да го спре с думите:"Това не Ви е предишният парламент, за да ходатайствате постоянно за този Ваш Пеевски".

Думите на Дончева не се харесаха на Хамид и той напусна залата.

Васил Божков иска думата

Васил Божков, който е сред лицата санкционирани от САЩ, поиска да бъде изслушан в комисията. Във фейсбук публикация той се оплака, че никой не го е потърсили, но пък затова "в Брюксел вече проявиха интерес".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари