На каква температура трябва да се съхраняват доматите?

0
По този въпрос има няколко противоположни становища
По този въпрос има няколко противоположни становища

По въпроса коя е оптималната температура за съхранение на домати има няколко противоположни становища.

Едното твърди, че доматите са сред малкото плодове, при които престоят в хладилника не поврежда вкусовите качества.

Има и друго - точно противоположно становище, - чийто основен raison d'être е доводът, че доматите произлизат от топъл климат и би трябвало да се съхраняват на стайна температура.

Според тази школа само напълно зрелите домати трябва да стоят на студено. Температурите под 13 градуса по Целзий (каквито са обикновено в хладилника) спират активността на генериращия вкуса на доматите ензим.

Напълно зрелите домати също са податливи на загуба на вкус при поставяне в хладилник, но част от активността на този ензим може да се възстанови, ако те бъдат оставени за ден-два на стайна температура преди консумация.

Според Serious Eats, които са направили изчерпателни изследвания за съхранението на домати и са извършвали дегустации на вкуса, резултатите са сходни: “Тъй като доматите на пазара в пика на сезона си са вече перфектно зрели, те имат много малко полза от допълнителен престой на топло, а в много случаи това им вреди, докато вредата от хладилника е минимална, стига доматите да са зрели.”

Те са държали домати в хладилника до четири дни без проблеми.

Изводът: ако имате студено място във вашия дом, примерно килер или мазе, където температурите са в диапазона 13-21 градуса по Целзий, съхранявайте напълно зрелите домати там.

Те ще се запазят добре за ден-два и няма да рискувате да нарушите активността на ензима, влияещ на вкуса им. Много вероятно обаче е да нямате голямо разнообразие от температурни зони в дома си, но бъдете спокойни - напълно зрелите домати ще оцелеят при поставяне в хладилника, само предвидете известно време за възстановяване на стайна температура.

Какво обаче да правите с доматите, които не са съвсем узрели?

Определено не бива да ги поставяте в хладилника. Те трябва да се държат на стайна температура, за предпочитане подредени на един слой под пряка слънчева светлина.

Най-важното, за да остават свежи за по-дълго, е да стоят с клонката надолу, докато не узреят напълно.

Ползите са двойни: блокирането на зоната на свързване на клонката с домата предотвратява напускането на влагата от домата и спира въздуха (и по този начин и плесените и бактериите) от навлизане в него.

Може би трябва да добавим и още един съвет - не се презапасявайте. Ако купувате толкова, колкото ще изядете наведъж, ще си спестите повечето от изброените дилеми и занимания.

Източник: Bulevard.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари