МВР- Русе с препоръки за празничните дни

0
Не казвайте на много хора, че семейството ще пътува – колкото по-дискретно се изнесете, толкова по-добре
Не казвайте на много хора, че семейството ще пътува – колкото по-дискретно се изнесете, толкова по-добре

Какви мерки да вземете срещу крадци, ако отсъствате по празниците, съветват от полицията. В последните години предмет на кражба стават предимно оставените в жилищата пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

Затова на първо място – не казвайте на много хора, че семейството ще пътува – колкото по-дискретно се изнесете, толкова по-добре. Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване.

Ако жилището ще е празно само за една нощ, оставете осветлението включено - тъмните прозорци са най- достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи. При отсъствие за няколко дни всички врати и прозорци трябва да бъдат грижливо затворени.

Добре е доверени съседи или роднини да наглеждат жилището и при забелязване на съмнителни лица по стълбите на сградата да се обаждат в полицията. И в никакъв случай не бива да оставяте в дома големи суми пари и ценности!

Никога не оставяйте ключовете от жилището на леснодостъпни места, като, например, под черджето на вратата. Не „канете” сами крадците у дома! 

Най- често се извършват кражби от апартаменти, в които има значително количество материални ценности. Тези кражби обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и ценности в жилището и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата. Доносниците на крадците са най- разнообразни. Затова пускайте колкото се може по- малко хора вкъщи.

Вилите, които сезонно биват обитавани от стопаните си или от техни гости, са друга атрактивна категория. Тук характерно е, че те са по- отдалечени, нямат непосредствено близо съседи, намалява възможността престъпниците да бъдат заловени на място от по- рано прибрал се собственик.

Ако забележите съмнителни следи от взломяване или усетите подобно намерение, незабавно позвънете на тел. 112. Бъдете съпричастни и към своите съседи, защото никой не е застрахован, съветват още от полицията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари