Московски: Законът за движение по пътищата трябва да се раздели

0
По думите на Ивайло Московски трудно може да се реши проблемът с продажбата на шофьорски книжки
По думите на Ивайло Московски трудно може да се реши проблемът с продажбата на шофьорски книжки Снимка: БГНЕС

Законът за движение по пътищата трябва да се раздели. Предвиждаме от него да се отдели закон за превозните средства. Обсъждали сме го в транспортна комисия и колегите са съгласни, като акцентираме в закон за превозните средства да влязат и правилата, които касаят автосервизната дейност. Това каза  министърът на транспорта Ивайло Московски.

Той отбеляза, че към днешната дата автосервизите се съобразяват единствено с търговския закон. "Това е грешка и ще въведем регулация, макар и облекчена, която ще включва документ за произход", категоричен беше министърът.

По думите му трудно може да се реши проблемът с продажбата на шофьорски книжки. В техническите пунктове, където вече е монтирано видеонаблюдение, вече има санкции, отнети лицензи и затворени пунктове.

"Това лято очакваме повече от 8,5 млн. пътници да се възползват от БДЖ. В момента се извършват много ремонти по пътищата към морето и това създава някои затруднения, каза още той.

Министърът заяви, че държавата от години има неадекватна политика по отношение на таксуването на различните видове транспорт, което е изтласкало пътникопотока към автомобилите. Винетките за вагоните в железопътния транспорт са на средно ниво за Европа, но камионите плащат около 1000 лева годишно, което според Московски е неадекватно таксуване. Той допълни, че един вагон плаща между 12 и 15 хиляди лева годишно инфраструктурни таксии и сравнено с 300 лева за автобуса има ужасяваща разлика.

Според него това причинява по-голям трафик на коли и приходите от винетки са недостатъчни за поддръжка на пътищата. Така държавата субсидира и ремонтите по пътищата, и железопътния транспорт, има жертви по пътищата заради трафика и се нанася щета на екологията.

Министърът изрази надеждата, че до края на месеца седемгодишната стратегия от мерки за БДЖ ще мине през Министерски съвет. "Паралелно трябва да завършим преговорите с кредиторите. Предложили сме седемгодишно разсрочване на задълженията, каза още той, като призна, че този срок не е бил възприет добре отначало от кредиторите, но се разговаря.

Той съобщи, че след предприетите мерки срещу кражбите на гориво – GPS системи и видеонаблюдение на ГСМ-ите, вече е отчетено намаление на разходите. По думите му за годината това ще доведе до икономия от 1,5 млн. лв.

Московски каза също така, че има заложена в стратегията и приватизация на "Товарни превози", като допълни, че те са на свободен принцип и държавата няма как да ги субсидира. "Ние ги оставихме на 3 млн. оперативна загуба при предишния мандат и сега ги заварихме на 15 млн.", коментира той.

По отношение на пристанищната и летищна инфраструктура министърът посочи, че стратегията е привличане на частни капитали чрез концесии. Той обясни, че позитивни резултати има концесията на пристанище "Бургас" – за първите две години са изпълнили над една трета от инвестиоционната си програма и товарооборотът се е повишил със 70%.

"Подготвяме концесионни анализи за летищата в София, Пловдив, Горна Оряховица. За тях има инвестиционни намерения", посочи Московски, като добави, че към това в Горна Оряховица интерес има американска компания, която планира да извършва рециклиране на самолети. Той отбеляза още, че към днешна дата инвестициите при летищата във Варна и Бургас, които са концесионирани, надхвърлят 40 млн. и се оперират добре.

"Разработваме няколко проекта за мултимодални терминали в Русе, Варна, Пловдив, Видин. Около тях практиката е да се строят много производствени мощности, защото това улеснява логистиката. Във Видин ще се построи близо до индустриалната зона, което ще е полезно за района", съобщи Московски.

По отношение на пощите заяви, че към днешна дата не стои въпрос за приватизация. Те получават помощ от държавата, но за тях е важно да продължат да се преструктурират. По думите му докато не бъдеш решен проблемът в БТК пощите не могат до голям степен да си използват успешно активите.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари