МОН прекратява програмата за безплатно море

0
Причината е новата вълна на коронавируса
Причината е новата вълна на коронавируса

Поради влошаващата се епидемична обстановка в страната и особено в морските ни курорти образователното министерство спира приемането на заявки за участие в Национална програма „Отново заедно“.

По нея с 15 млн. лв. от държавния бюджет за подпомагане на туризма се финансират летните почивки на 30 000 деца и придружаващи ги педагогически специалисти. До 8 август с тези пари са одобрени пътувания на повече от 23 000 деца и преподаватели, пише Сега.

Според новото разпореждане ще бъдат обработени всички заявки, постъпили до 16 август включително. Тъй като за следващите седмици вече е планирана почивката на повече от 2500 ученици, МОН е поискало указания от министерството на здравеопазването за безопасно организиране на лагерите. Преди ден стана ясно, че в хотел в Приморско е установено огнище на COVID-19 сред деца от Враца, които са били на лагер.

ДАННИТЕ ЗА ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ

България продължава да се изкачва по кривата на новата вълна на пандемията. За пръв път от началото на май новите случаи на COVID-19 у нас надхвърлиха 1300 - за изминалото денонощие са регистрирани 1301 случая. Вторник обичайно се обявяват повече случаи, тъй като някои болници продължават да бавят регистрациите от уикенда и те се натрупват в първия работен ден на седмицата. Миналия вторник обаче имахме почти наполовина по-малко случаи - 774.

Само в три области има по-малко от 10 нови случая, като за две от тях спокойно може да се заключи, че статистиката едва ли показва реалната картина, а по-скоро става дума за липса на достъп до тестване. В Разград новите случаи са четири, а в Смолян - осем. В Перник са шест.

Поставените ваксини нямат даже 10 000 за вчерашния ден. "Пфайзер" остава най-популярната - вчера са поставени 6060 дози от нея, но и "Янсен" има привърженици, явно заради това, че за разлика от другите е само една доза и много хора я предпочитат, за да пътуват свободно. Еднодозовата ваксина е поставена вчера на 2283 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари