Министърът на земеделието: Кризите продължават

1
По думите на Явор Гечев Европейският съюз не е достатъчно прецизен и бърз в взимането на решения
По думите на Явор Гечев Европейският съюз не е достатъчно прецизен и бърз в взимането на решения Снимка: БГНЕС

По думите на Явор Гечев Европейският съюз не е достатъчно прецизен и бърз в взимането на решения

"Кризите продължават, те не са овладени". Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев по повод продължаващия внос на украинска земеделска продукция у нас, предава NOVA.

При пшеницата и при зърнените култури според мен ще продължават не само този сезон”, допълни той. По думите на ресорния министър Европейският съюз не е достатъчно прецизен и бърз в взимането на решения. Според Гечев спирането на вноса от Украйна е била временна мярка, но трябва да продължи, въпреки че не се очаква тя да повлияе както браншът би искал.

Той обяви, че голяма част от родната продукция е била продадена, но все още има и такава по складовете. Производители изчакват с надежда изкупните цени да се вдигнат. Гечев призова ЕК да направи гаранционни фондове, за да могат да се изнасят количества и да се търсят нови пазари. Аграрният министър нарече средствата от Европа недостатъчни и обясни, че въпреки това те всеки момент ще стигнат до производителите. Според него фалити тази година няма да има, но ако тенденцията се запази, има риск от такива догодина.

Относно спекулата при хранителните продукти у нас Явор Гечев заяви, че сайтът, на който веригите трябва да публикуват цени на основни храни, дава отражение, но подчерта, че има спад в цената на слънчогледа, а при олиото не се наблюдава поевтиняване.

По думите на министъра наследникът му Кирил Вътев, когото Гечев познава, е доблестен човек. Служебният министър се закани да има приемственост и да помогне на бъдещия си колега. „Няма да му е лесно. Ще намери една добре работеща система, добро наследство”, увери Явор Гечев. Той призова наследника си да внимава с приятелите и да слуша себе си, а не съвети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    мм
    големи кризи украиските земеделци не са Бентлита оказва се че тук е най скъпо голяма спекула а като не им изнася един бизнес да започнат друг това се казва пазарна икономика не бързи печалби за сметка на потребителя колко ме интересува захарта българска ли е или украинска само че там струва 1 лв тук 2.50 лв явно те работят на загуба като се замисля че не са и в евросъюза и нямат и субсидии и всичко е по евтино двойно
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари