Мариан Димитров: Г-н Кмете, борбата с корупцията трябва да се води не с думи, а с дела

1
ИЗКАЗВАНЕ на Мариан Димитров: Годишен отчет за изпълнение на концесионния договор през 2019 г. за концесията на спортен комплекс ДУНАВ
ИЗКАЗВАНЕ на Мариан Димитров: Годишен отчет за изпълнение на концесионния договор през 2019 г. за концесията на спортен комплекс ДУНАВ

ИЗКАЗВАНЕ на Мариан Димитров: Годишен отчет за изпълнение на концесионния договор през 2019 г. за концесията на спортен комплекс ДУНАВ

На 22 октомври 2020 г. на заседание на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи изказване по т. 4 от дневния ред на тема:

"Годишен отчет за изпълнение на концесионния договор през 2019 г. за концесията на спортен комплекс "ДУНАВ" (стадион "Дунав")

Изказването му беше поредния сигнал до кмета и Общински съвет - Русе за наличие на основателни съмнения за извършена корупционна сделка и съставени документи с невярно съдържание.

Тези факти не впечатлиха, нито кмета и администрацията му, нито общинските съветници. Те приеха отчета за концесията и продължиха бодро напред по дневния ред.

За сметка на това пък отделиха 1 час от ценното си време, за да обсъдят сигнал до Комисията по етика относно това кой съветник, коя съветничка ощипал и дали в това му действие има морал!

Всичко това стана въпреки ясния и категоричен финален призив на Мариян Димитров:

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Надявам се да не започнете пак да ми давате съвети коя прокуратура мога и трябва да сезирам, а да кажете ясно и точно какво Вие и Община Русе ще направите, защото борбата с корупцията трябва да се води не с думи, а с дела.

Ви сте на ход!"

УВАЖАЕМИ  ОБЩИНСКИ  СЪВЕТНИЦИ,

ГОСПОДИН  ПРЕДСЕДАТЕЛ,

ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Правя изказване по точка 4 от дневния ред – „Годишен отчет за изпълнение на концесионните договори през 2019 г.

Настоявам вносителя на материала кмета Пенчо Милков да оттегли точка 6 от предложението относно изпълнението през    2019 г. на Договора за предоставяне на концесия за строителство на обекти от спортен комплекс „Дунав“. Ако той не направи това, моля общинските съветници да гласуват поотделно отчетите за всички концесии и да отхвърлят отчета по точка 6 от предложението. Това се налага по следните причини:

В отчета за 2019 г. относно спортен комплекс „Дунав“ част от представените документи са с невярно съдържание. Снимките, които виждате на екрана са правени в периода от 10 май 2017 г. до 2 октомври 2018 г. Предаването на обекта на концесията е извършено два месеца по-късно, на 11 декември 2018 г. За първата концесионна 2019 г. е заложена инвестиционна програма за 120 000 лв., а е отчетено изпълнение за 655 437 лв. В отчета за изпълнението са включени и строително монтажни работи извършени от футболен клуб „Дунав“, в полза на Община Русе, съгласно сключен договор за наем, много преди въвеждането в обекта на концесионера на 11 декември 2018 г.

Някои от тези документи с невярно съдържание относно датите на извършените дейности са:

1. ДЕКЛАРАЦИЯ от д-р Симеон Симеонов, че със собствен персонал през 2019 г. е монтирал хоризонтална армировка на трибуните; изработил е едностранен кофраж на трибуните; отлял е бетон на трибуните; монтирал е армировка за оградни пана; монтирал е двустранен кофраж за оградни пана и е монтирал метални оградни пана.;

2.  Акт 19, съставен на 11 ноември 2019 г. за изграден през 2019 г. изкуствен  терен с размери 100 м на 65 м., граничещ с ул. „Тича“ и ул. „Петрохан“ и положени трошено каменни фракции  4 мм. и 12 мм. на площ от 6 500 кв. м., както и монтирана синтетична тревна настилка с положен пълнеж от кварцов пясък и гранули на площ от 6 500 кв. м. и

3.  Акт 19, съставен на 7 март 2019 г. за изградени през 2019 г. изкуствени терени зад двете врати на основното игрище с размери 20 м на 40 м. и положена изкуствена тревна настилка  50 мм. на площ 800 кв. м.

Тези документи се опровергават и от публикации във в-к „Утро“ от 1 ноември 2017 г.;  от 7 и 14 юни 2018 г.;  от 3 юли 2018 г.;  от 30 август 2018 г. и от 29 ноември 2018 г. Документите се опровергават също от мои питания отразени в протоколи на общинския съвет от месеците юни, юли, октомври и декември     2018 г. и февруари 2019 г. Те противоречат категорично и на свидетелските показания дадени след напомняне за носене на наказателна отговорност при събиране на доказателствата по делото относно отказа за достъп до обществена информация. Цитирам:

Св. ДИМИТЪР ДИМИТРОВ – КУЛЕМАНС - Председател от 15 г. на Областния съвет по футбол в Русе - „Аз съм израсъл на този стадион и знам в какво състояние беше. Това е основен ремонт и е построено ново спортно съоръжение на стадион „Дунав“. Тези работи са преди концесията. Снимките са от 2017 г.“, казва той за тези снимки.

Св. ГЕОРГИ ХРИСТОВ – редактор в отдел „Спорт“ на в-к „Утро“ от 24 години - „Това са снимките на извършения ремонт преди концесията. Тук говорим за тотално изгребване на терена, беше положено огромно количество чакъл, поставена дренажна система, постоянна поливна система. Беше внесена трева от Румъния, за да се направи цялостно завършване на терена. Отделно беше направен ремонт на трибуните. Аз констатирам, че основният терен беше подменен тотално, не е козметичен ремонт, а беше изтърбушен от дъно“.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Надявам се да не започнете пак да ми давате съвети коя прокуратура мога и трябва да сезирам, а да кажете ясно и точно какво Вие и Община Русе ще направите, защото борбата с корупцията трябва да се води не с думи, а с дела.

Ви сте на ход.

Мариан Димитров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари