Малките бензиностанции без отстъпка от 25 стотинки за литър гориво

0
Опасенията на асоциацията са, че софтуерът ще струва над 3000 лв., което е твърде много за малките търговски обекти
Опасенията на асоциацията са, че софтуерът ще струва над 3000 лв., което е твърде много за малките търговски обекти

Малките и средни бензиностанции нямат готовност и възможност да дават отстъпка от 25 ст. на литър гориво

Това заяви Иван Кашилски, председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, цитиран от Труд

Нямат готовност, защото от НАП още не са пуснали указания как да дават отстъпката и какъв софтуер да използват, обясни Кашилски. Опасенията на асоциацията са, че софтуерът ще струва над 3000 лв., което е твърде много за малките търговски обекти, които и без това отчитат спад да клиентите заради високите цени.

Малките и средни бензиностанции нямат и възможност да дават отстъпката, защото трябва да дадат свои пари, които след това да чакат от държавната хазна, каза Иван Кашилски. Парламентът реши, че бензиностанциите ще приспадат дадените отстъпки от 25 ст. на клиентите си от задълженията по ДДС, като това ще става с подаване на месечните данъчни декларации за ДДС. Но ако малък търговски обект дава отстъпка то 25 ст., той ще продава на цена под себестойност и след изтичане на месеца ще има ДДС за получаване от хазната. За да бъде възстановена сумата, данъчните може да направят пълна ревизия и реално парите да бъдат получени с няколко месеца закъснение, опасяват се от бранша. А малките търговци на горива вече нямат свободни пари, с които да дават отстъпката от 25 ст. и да чакат няколко месеца, за да получат парите от хазната. Миналата година купувах 1000 литра гориво за 1800 лв., а сега дават 3400 лв., каза Иван Кашилски.

Въвеждането на отстъпката е схема да се унищожи секторът с горивата, допълни той. Според него само големите компании могат да си позволят да дават отстъпката. Причината е, че те имат и други дейности, за които плащат ДДС и лесно ще могат да приспадат дадената отстъпка от задълженията си по ДДС. Фирмата с господстващо положение на пазара на горива в страната вече е привлякла големите корпоративни клиенти, като им е предложила карти за зареждане с големи отстъпки, каза Иван Кашилски. Останалите търговци на горива не могат да предложат такива ниски цени. Ще има масови фалити, заяви Кашилски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    до 2
    имаш ли представа колко е 1/3 от автомобилите в Русе. да не се изхвърляме излишно...
  • -3
    2
    Мотоспорт
    "Оня" от Антим НЯМА да затваря и НЯМА да фалира.Спокойно.Тези, които зареждаме там, сме почти 1/3 от всички автомобили в града.Ще продължим да си зареждаме там и занапред.Казвам го, за да не си загубите съня от безпокойство.
  • 1
    1
    ЧесънOIL
    Оня от Антим още ли се опитва да конкурира ЧесънOIL? Кажете му че е слаб стратег. Когато свали неговат цена с 10 стинки под цената в ЧесънOIL, тогава ще има опашка пред колонките му. Нали щеше да фалира бизнесмена? Айде чакаме го да затваря този цирей пред блока ми/ни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари