Маестро Димитър Косев: Сцената е нашият Еверест!

0
Главният диригент на Русенската опера стана „Млад музикант на годината 2020“
Главният диригент на Русенската опера стана „Млад музикант на годината 2020“ Снимка: БГНЕС

Тази вечер в Зала „България“ младият диригент Димитър Косев и оркестърът на Русенската опера ще представят реконструирана част от т.нар. Симфония №10 от Бетовен. Музикалното събитие е част от фестивала „Софийски музикални седмици“.

В предаването „Преди всички“ по БНР Косев разказа, че дълго е мечтал да дирижира тъкмо това произведение и е решил за използва гостуването на русенските симфоници в София, което не се случва често, за да го стори.

Поканих Иван Янъков, който е един екзотичен пианист за нашите ширини. Живеейки в Далечния изток, той не гостува често в България.

Десета симфония, първа част, е доста противоречиво заглавие, доста противоречиво произведение, защото никой не знае колко имагинерно е, колко реално е и какво е искал да каже с него Бетовен, поясни маестрото.

Димитър Косев е „Млад музикант на годината 2020“ в националната анкета ва предаването „Алегро виваче“ в нейното 30-о издание. Замислил е голям концерт с останалите творци, номинирани за отличието.

Сцената е нашият Еверест, малко или много, особено в такива трудни времена, където класическото изкуство в момента е на доказване, отново“, коментира диригентът пред БНР.

Косев е завършил Консерваторията във Виена през 2014 г. с пълно отличие. Той е най-младият диригент в България.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари