Ловците са най-многобройната въоръжена група в България

0
Ловците са най-мощната и многобройна въоръжена сила в страната
Ловците са най-мощната и многобройна въоръжена сила в страната

У нас има 127 515 лица с разрешение да носят и употребяват огнестрелно оръжие с ловни цели, съобщиха от МВР във връзка с откриването на ловния сезон за местен дребен и едър дивеч, и на груповия лов на дивя свиня.

С това от министерството потвърдиха, че ловците са най-мощната и многобройна въоръжена сила в страната, срещу едва 34 500 бойци в Българската армия (могат да се поберат на трибуните на ст. "Васил Левски" с капацитет над 43 000 зрители) и над 61 000 полицаи на служба към момента. Със законно огнестрелно оръжие са и над 75 000 запасняци от армията и вътрешното министерство. 

Преди днешната ловна офанзива по полета и гори сектор "Контрол на общоопасните средства" (КОС) в ГД "Национална полиция“ извърши инструктажи на ръководителите на дружинките по места от съответните областни дирекции на МВР и СДВР. Припомнени бяха мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие.

Според статистиката на КОС-ГДНП инцидентите най-често са предизвикани от прибързана стрелба по шум или неясно видима цел, ползване на по-големи сачми при групов лов на диви прасета, неправилно носене на оръжието, което не трябва да е заредено до употребата му. Несъгласуваното с ръководителя на лова напускане на предварително определената позиция, както и употребата на алкохол и дрога са другите рискови фактори. Отчетено е че през миналия ловен сезон са ранени 12 и убити трима души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари