Личните лекари ще губят по 1000 лева при отказ да ни ваксинират

1
Касата проверява по сигнал за такъв отказ, т.е. пациентът трябва да се оплаче, ако има такъв случай
Касата проверява по сигнал за такъв отказ, т.е. пациентът трябва да се оплаче, ако има такъв случай Снимка: Dunavmost

Здравната каса въвежда санкция за лични лекари, които откажат да ваксинират хора от пациентската си листа.

Такива сигнали се появяват периодично, в началото много лични лекари въобще се отказаха да участват във ваксинацията заради бъркотията с доставката на ваксини, пише Сега. Служебният здравен министър обаче въведе нова организация на заявки и доставки специално за личните лекари и напоследък оплаквания по този въпрос не е имало. Все повече общопрактикуващи лекари даже ваксинират и хора извън листите си, което им беше официално разрешено.

Предложената от касата санкция е личните лекари, които откажат ваксина на пациентите си, да не получат 1000 лв. за работа на първа линия. Това е одобрил надзорният съвет на касата на 25 май, става ясно от публикувана стенограма от заседанието. Откакто добавките за работа на първа линия бяха преместени към касата, се получават забавяния в някои плащания за неосигурени пациенти. Касата проверява по сигнал за такъв отказ, т.е. пациентът трябва да се оплаче, ако има такъв случай.

Във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до 31 юли, касата удължи и облекченият режим за предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни, заплащани напълно или частично от НЗОК. Облекченията обаче се удължават не за два месеца, а само за един - до 30 юни. Дотогава аптеките могат да отпускат лекарства, медицински изделия и храни само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта, съобразно последно вписаните в рецептурната книжка данни. Това обаче следва да става в същата аптека, която последно ги е отпуснала.

От 1 юли 2021 г. всички здравноосигурени следва да се обърнат към лекуващия лекар за издаване на актуална електронна рецепта за необходимите им лекарства и др. Това е така, защото от тази дата рецептурните книжки и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства следва да преминат напълно в електронен вариант. Срокът на валидност на протоколите (по образец „Протокол за предписване на  лекарствени продукти, заплащани от НЗОК/РЗОК“), изтичащи по време на въведената извънредна епидемична обстановка, т.е. в периода от 16.11.2020 г. до 30.06.2021 г. включително, ще бъдат удължени служебно.

Както е известно, тази седмица влязоха в сила и други ключови промени в рецептите. От 1 юни предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК се извършва само с електронни предписания. Лекарствата в свободна продажба, заплащани пряко от пациента - т.нар. бяла рецепта, могат да се издават и на хартиена, и на е-рецепта, като необходимата за това наредба излезе вчера в Държавен вестник. Рецептурните бланки на хартиен носител, издадени преди 1 юни, се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност.

През почивните РЗИ откриват ваксинационни центрове на открито в много градове в страната. Онези, които получават втора доза, ще получат на място и сертификата. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари