Летен Никулден е

0
Коли се мъжко животно за курбан
Коли се мъжко животно за курбан

На девети май празнуваме Летен Никулден.

Православната църква чества пренасянето на мощите на св. Никола(ѝ) Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия). През 1077 г. гр. Мира е бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът в съновидение разпоредил на един свещеник от гр. Бари да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население.

Това станало на 9 май 1087 година. През 1139 г. в гр. Бари е бил построен храм, посветен на св. Никола, където и до днес почиват мощите на великия светител.

Този църковен празник в България е известен като летни Свети Никола, Сухи Св. Никола или Лятна Никулка и го свързват най-вече с предпазване от суша и градушка.

За разлика от своя брат близнак Зимни Св. Никола (символ на студа, зимата, старостта, смъртта, земята и водата) той олицетворява лятото, живота, младостта, небето и слънчевия огън.

РИТУАЛИ

Коли се курбан мъжко животно, като кръвта му се оставя да изтече или на оброка, или насред нивата.

Слагат се общоселски трапези, богати и празнични, обикновено извън селото, на поляни със стари тополи и дъбове, до извори и чешми – все места, които народът ни почита като свещени.

Масово се устройват чествания като служба, светец, оброк, които за разлика от Зимния Св. Никола не са посветени на домашния дух покровител, а на стопанина, защитник на посевите.

Като такъв обикновено си представят смок синорник, който има дълга опашка и рог на главата.

Летни Св. Никола се почита като господар на дъжда. При засушаване се изпълнява обичаят "кръстоноше", "покръсти", "кърсти", "скръсти".

Девойки, облечени в стари черни дрехи, се събират около църквата, обикалят храма три пъти и пеят специални обредни песни.

Често се пее следната песен за дъжд:

Кърсти носам, Бога молам:
Господи, помилуй –
да зароси ситна роса,
да навади берикето,
берикето – вино, жито,
пчениците – до пояси,
а ржите – до стреите,
царевките – до гредите,
от два класа – шиник жито,
от две зърна – две мешиня,
по полето – мед и млеко,
мед и млеко, вино, жито,
да се ранат сиромаси,
сиромаси, сирачиня.
(На "покръсти" в Прилеп)

Целта е да се измоли благосклонност от природните стихии да умилостивят злите си сърца, да пратят дъжд и плодородие по земите. След като отслужи литургия, свещеникът повежда процесията. Присъединяват се всички от селището, обикалят землището – нивите, бостаните, градините и оброчищата. След свещеника са момците, които носят кръста и хoругвите. Момите пеят:

Кръстоноше, кръстаре,
Помагай, свети Никола,
Да зароси ситна роса,
Да напои равно поле.

Докато обикаля, свещеникът ръси със светена вода навсякъде, освещава старите вековни дървета, чешмите, изворите, кладенците. Накрая задъл­жително се слага трапеза в чест на св. Никола. Колкото по-богата е тя, толкова по-сигурна е помощта на светеца.

Изпълнява се и ритуалът Пеперуда.

Момите от селото избират малко момиченце, което трябва да е сираче. Те го наричат Пеперуда. Детето има задача да помоли за дъжд. Вярването е, че с молбите и плача си сирачето ще трогне небесата и искането му ще бъде удовлетворено.

ЗАБРАНИ

Не се захваща никаква домашна или полска работа, за да не се разсърди светецът и да посее нивите с "ледени небесни зърна".

На Летен Никулден е забранено жените да шият. Вярва се, че с иглата ще избодат очите на св. Никола.

МЕТЕОРОЛОГИЧНИ ПРОГНОЗИ

Ако времето на 9 май е ветровито и дъждовно, няма да има орехи и годината ще е неплодородна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари