Етнолог: Чудесата спохождат хората, ако действат задружно

1
Имаме нужда от вяра в чудеса
Имаме нужда от вяра в чудеса Снимка: БГНЕС

"Чудесата спохождат хората, само ако действат задружно и в съгласие." 

Това каза етнологът доц. Петя Банкова в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с традициите и вярванията на Никулден. Тя обясни, че според гръцкия корен на името Никола, „ника“ означава победа, победител, а втората съставка на името – „лаос“ – народ.

Именно като едно цяло, като една общност, днес имаме нужда както от избавление, така и от малко вяра в чудеса. Чудесата спохождат хората, само ако действат задружно и в съгласие. Хора, които приемат, че оцеляването не е индивидуална мисия, а отговорността на всеки, пред всеки и всички, преди всичко – към бедните, болните и страдащите“, посочи още доц. Банкова

Тя честити именния ден на всички празнуващи, като отбеляза: „Аз, като специалист в областта на българската антропонимия, не мога да не отбележа, че независимо от трансформациите, традиционният вариант на името е Никола, Николина, по-съвременният е Никол, Никалъс, името е харесвано. Да е честит именния ден на тези, които са под покровителството на светеца, въпреки че цялата общност е под неговото покровителството“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари