Лена Бориславова: Премиерът няма да внесе бързо оставките в НС

1
Депутат бе предупреден да остави "Капитан  Андреево", защото хората страдат от инфаркти и инсулти
Депутат бе предупреден да остави "Капитан Андреево", защото хората страдат от инфаркти и инсулти Снимка: БГНЕС

На 7 юни вечерта ИТН казаха, че няма проблем с бюджета, на другия ден напуснаха, казва началникът на кабинета на премиера

Премиерът няма да бърза с внасянето на оставките на четиримата министри от ИТН за гласуване в парламента, стана ясно от интервю на Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков, за в."24 часа" 

До момента е налице оставката само на Гроздан Караджов. Няма законово изискване кога премиерът трябва да внесе оставките за гласуване в НС. 

Бориславова обяснява, че приоритетите в момента са да се приеме актуализацията на бюджета, промените в Закона за енергетиката за компенсациите, на които бизнесът разчита, и законопроектът за новата антикорупционна комисия. 

Тя описва как ИТН са саботирали съдебната реформа с отказа си да приемат формулата за управление на КПКОНПИ с идеята партиите в коалицията да могат да блокират действията на комисията.  Бориславова подчертава, че от реформата в КПКОНПИ зависи кога България ще получи парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Както е известно, трябва да бъдат направени промени в 22 закона, за да получи България парите. 

Що се отнася до 8 юни, когато министрите от ИТН напуснаха заседанието на МС, Бориславова твърди, че проектобюджетът е минал съгласувателна процедура през всички министерства. "И депутатите, и министрите на ИТН - повечето от тях, го съгласуваха без нито една забележка. Вечерта преди заседанието на Министерския съвет звъннах на г-н Станислав Балабанов да го питам да очакваме ли някакви изненади от тях в зала. Защото всичко се случва, а този проект е изключително важен. И не трябва да допускаме да става заложник на някакви егоцентрични или други подбуди. Бе ми отговорено: Няма да има проблем. И след това нещо се случи и някой реши, че трябва да стартира този процес", казва Бориславова. 

Тя акцентира и върху затварянето на скандалната лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево", за която се оказа, че не е работила на практика години наред, но е събирала такси, които не е отчитала в бюджета. 

"Знаете за казуса с Капитан Андреево и големите злоупотреби, извършвани там. След като разбихме тази схема, се случиха три неща. Първо, в хазната започнаха да постъпват приходи, които 10 г. са били отклонявани. На второ място, хората, които се заеха с осветляване на корупцията - шефът на БАБХ Христо Даскалов, зам.-министър Иван Христанов и наши депутати, започнаха да получават заплахи. На изслушването на Христо Даскалов в парламента депутатите от ИТН поискаха неговата оставка от БАБХ, защото е разбил схемата на “Капитан Андреево”. Те не искаха да знаят какво се случва, какво е установено, какви са били загубите и какво още трябва да се направи. Те искаха оставката на Христо Даскалов заради забавяне на трафика през пункта за два дни", казва Бориславова. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари