Лекарите специализанти искат 1360 лв. начална заплата

0
Младите лекари настояват и за повишаване на контрола върху качеството на преподавателската дейност
Младите лекари настояват и за повишаване на контрола върху качеството на преподавателската дейност

1360 лв. начално месечно възнаграждение за доктор специализант, колкото правят към момента четири минимални работни заплати, искат наши медици, обединени в гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване".

Да се въведат допълнителни механизми за финансово стимулиране и възможност за сключване на стандартен трудов договор в болниците, където те продължават специализациите си и работят наравно с останалите медици, но без осигуровки. Тези свои искания младите лекари изпратиха в меморандум до всички политически сили. В него те настояват и за разкриване на допълнителен брой места за специализация в отделните региони, в близост до родните места на младите доктори. Според тях, ако това се осъществи, така постепенно ще се преодолее дефицитът на лекари в отдалечените градове и по-малките селища в страната.

Младите лекари настояват и за повишаване на контрола върху качеството на преподавателската дейност, както и възможност за обмен с водещи европейски клиники. Те искат и по-добро оборудване на болниците, в които специализират млади лекари, за да не изпадат те в ситуации, когато отидат във водеща болница, да не могат да работят със съвременна апаратура.

За младите специалисти от гражданската инициатива настояват заплатата да е колкото шест минимални, което прави 2040 лв. Според хората в инициативата кариерното израстване не трябва да се основава на лична симпатия и роднински връзки, а да бъдат въведени обективни критерии за това. Те смятат, че ако политиците ни започнат промени в тези насоки, лекарите ще останат в България.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари