Курбан за здраве и благоденствие в Новград

0

Курбан за здраве и благоденствие дадоха в храма в Новград.

В деня на християнския празник Димитровден в църквата „Свети Димитър“ в Новград бе отслужен традиционният молебен за здраве и благоденствие на жителите в селото.

Пред олтара в храма се събраха много жители на населеното място, за да почетат светеца. Празникът започна с тържествена света литургия, отслужена от отец Михаил. Сред миряните в обновената преди година църква бяха председателят на Общинския съвет в Ценово Галина Георгиева и кметът на населеното място Диана Копчева. Всички присъстващи запалиха по свещичка за здраве и отправиха молитви пред иконата на Свети Димитър.

„Ние, по-младите сме длъжни да съхраним традициите, които сме наследили от нашите родители. Курбанът за здраве на Димитровден в селото ни се дава от години, а обичаят не е прекъсван нито веднъж.  И тази година спазихме традицията да се освети храна, която ще бъде раздадена“, сподели кметът на Новград Диана Копчева.

Председателят на местния парламент Галина Георгиева подари на храма икона с лика на християнския светец, с пожеланието Свети Димитър да бди и да помага във всички добри начинания на новградчани. Отец Михаил извърши и водосвет за здраве.

Присъстващите отнесоха по бутилчица със светена вода, с която да поръсят любимите си хора и домовете си. В края на службата беше осветен и курбанът – ориз с риба, храната, която според християнските канони трябва да се консумира в деня на празника.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари