Молебен за здраве отслужиха в Новград

0

Жителите на село Новград, община Ценово, се събраха на молебен за здраве и благоденствие.

По принцип ритуалът се извършва по традиция всяка година на 24 май. Тази година той закъсня с няколко дни, за да съвпадне с откриването на реставрираната църква в селото. Храмът „Свети Димитър“ на 30 май отвори врати за миряните в населеното място с тържествен водосвет. Двама свещеника от Великотърновската епархия отслужиха тържествена света литургия. За реконструкцията на храма целево бяха отпуснати 5000 лева от Дирекцията по вероизповеданията. Църковното настоятелство също отдели сумата от 2700 лева, за да приключат предвидените ремонтни дейности.

Изцяло са подновени вътрешната мазилка в духовната обител, куполът и олтарът, реновирани са местата за сядане, монтирана е нова входна врата. „Ремонтът на храма приключи в изключително кратки срокове, само за две седмици. Работниците работиха без почивка и успяха да спазят обещанието си“, сподели кметът на селото Диана Копчева. В почистването са се включили почти всички жители на Новград с доброволен труд. Специален благослов към жителите на селото поднесе архиерейският наместник на Свищовската духовна околия Руслан Личев.Той благодари от името на Великотърновския митрополит Григорий, за вярата и стремежите на хората в селото отново да има църква.

Ръководството на населеното място и църковното настоятелство на храма сега са изправено пред поредното изпитание – спешно трябва да се осигурят финансови средства за ремонт на покривната конструкция, която след последните проливни валежи е протекла.

Жителите на Новград опитаха и приготвения курбан. Земеделският производител Янко Янков дари агне, за да има през цялата година берекет и добра реколта в района. На молебена присъстваха председателят на Общинския съвет в Ценово Галина Георгиева и зам.-кметът на общината Цветомир Петров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари