Кристалина Георгиева: Моята родина е предопределена за еврозоната

1
Въпросът е кога, а не дали България ще влезе в еврозоната, добави управляващият директор на Международния валутен фон
Въпросът е кога, а не дали България ще влезе в еврозоната, добави управляващият директор на Международния валутен фон Снимка: Кадър Фейсбук

Въпросът е кога, а не дали България ще влезе в еврозоната, добави управляващият директор на Международния валутен фон

Кристалина Георгиева, която е управляващ директор на Международния валутен фонд, каза, че нейната родина - България е "предопределена" да влезе в еврозоната въпреки политическата безизходица през последните три години, която възпрепятства опитите на страната да се присъедини към единната европейска валута.

"Това е пътят, по който страната трябва да върви“, каза родената в София Георгиева пред репортери в събота в рамките на съвместната конференция на МВФ и Хърватската централна банка в Дубровник, съобщава агенция Блумбърг, предаде БНР.

"Въпросът е кога, а не дали България ще влезе в еврозоната и не само заради ангажиментите, които България има като член на ЕС", добави тя.

България, заедно с Хърватия, се присъединиха към т.нар. "чакалня на еврозоната", известна като ERM-2, през 2020 г. Но за разлика от Хърватия, която прие еврото този януари, България през последните години беше измъчвана от политически катаклизми. По тази причина бившата социалистическа държава, чиято валута е обвързана с еврото, се отказа през февруари от целта си да се присъедини към еврозоната още през 2024 г., напомня Блумбърг.

Кристалина Георгиева подчерта важността на политическата стабилност за успешната парична интеграция, като посочи по-стабилната ситуация в Хърватия, където премиерът Андрей Пленкович спечели втори четиригодишен мандат на общите избори през 2020 г.

"Контрастът между Хърватия и България показва, че там, където има политическа воля и където обществото е единно дори и в най-трудните времена, може да се постигне добър резултат“, каза Георгиева и допълни, че Валутният борд в България "закрепи стабилността в страната. Никой не иска валутният борд да отпадне".

Георгиева каза още, че регионът на Югоизточна и Централна Европа е показал "силно възстановяване" от икономическите загуби, понесени по време на пандемията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Анализатор
    Тази наглед миловидна леля,цял живот използва името на България да си тъпче банковата сметка,подкрепена от бившите герберови управляваници!.Да говориш за чест и Родина,а да си разхождаш задника по широкия свят,говори само по себе си за фалшиво мислене,с цел заблуждаване на по неграмотната публика у нас,която за жалост става все по многобройна.
  • 14
    3
    Сталина Георгиева
    Ти нямаш Родина, Сталино! Ти си алчна, продажна безродница, обслужваща чужди интереси, естествено срещу няколко сребърника, щедро подхвърлени от едни чифути!
  • -10
    2
    аха
    стига дрънка глупости ганьо, как е в прибалтика, те отдавна са там
  • 10
    1
    12345
    Всичко живо мълчи, че Хърватският народ реве със сълзи след влизането на еврото но връщане назад не съществува. Механизъм назад няма. Ходят да пазаруват в Сърбия, че изнемогват.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари