Кремъл: България е епицентър на антируска кампания на Балканите

1
В България редовно се инсценират "шпионски" скандали с последващо необосновано експулсиране на руски дипломати, заяви Сергей Иванов
В България редовно се инсценират "шпионски" скандали с последващо необосновано експулсиране на руски дипломати, заяви Сергей Иванов Снимка: БГНЕС

Спецслужбите на САЩ са стартирали кампания в Източна Европа срещу добросъседските отношения с Русия, като България е неин епицентър. 

Това съобщи пред ТАСС началникът на пресслужбата на Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация Сергей Иванов, цитиран от БГНЕС.

"Според получената информация, спецслужбите на САЩ са започнали мащабна кампания за дискредитиране на политически и обществени личности в Източна Европа, които се застъпват за развитието на добросъседските отношения с Русия. За тази цел се мобилизира агентура и неправителствени организации, финансирани от американските официални ведомства", каза той.

"Епицентър на тази кампания на Балканите е станала България, където редовно се инсценират "шпионски" скандали с последващо необосновано експулсиране на руски дипломати", подчерта той.

Последната подобна акция стана започналата чрез средствата за масова информация и близки до ЦРУ политици и разпространена със съдействието на българските специални служби измислица за това, че главна тема на разговорите между директора на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин с шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум на 10 февруари е била съдбата на българския бизнесмен Васил Божков. Този мъж е бил задържан в ОАЕ по настояване на България по обвинения във финансови престъпления.

От Службата за външно разузнаване подчертават, че „особена активност в това проявява заместник-председателят на българския парламент Валери Симеонов”.

"В резултат на нашето разследване беше установено, че източникът на тази „сензационна” информация е представител на българските специални служби в една от държавите в региона, контролиран и „насърчаван" от американците, които насочват работата му срещу руските интереси", се казва в съобщението на службата.

Фалшифицирането на информация за съдържанието на срещата между шейх Мохамед и Наришкин също имаше за цел да усложни междудържавните отношения и сътрудничеството между специалните служби на ОАЕ и Русия, допълниха от Службата за външно разузнаване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари