Коронавирусът в България: Решението за по-сериозни мерки се отлага

0
Заради нарастващите случаи на болни във вторник след среща със здравния министър Костадин Ангелов държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че е време за национални мерки срещу вируса
Заради нарастващите случаи на болни във вторник след среща със здравния министър Костадин Ангелов държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че е време за национални мерки срещу вируса

Пълното затваряне на търговски центрове, заведения и училища в цялата страна се отлага засега

Повечето градове в страната обаче ще заложат на намаляване на работното време на бизнесите като мярка за намаляване на случаите на заразени от коронавирус, пише 24 часа.

Заради нарастващите случаи на болни във вторник след среща със здравния министър Костадин Ангелов държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че е време за национални мерки срещу вируса. Шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев поиска затваряне на молове, училища, детски градини и ресторанти за София и София-област.

Само от 8 до 15 март повикванията към Спешна помощ в столицата, свързани с коронавируса, са били 1482, каза говорителят на спешното звено Катя Сунгарска. Повикванията за деца в същия период са били 129.

Молим пациентите, от които може би една част не са пациенти, а са притеснени, да търсят личните си лекари, а не нас, защото хората, които имат нужда от Спешна помощ, понякога не могат да се свържат с нас”, каза още тя.

Кризисният щаб на столицата обаче се събра едва късно вечерта в сряда.

Но решението бе оставено за четвъртък.

Варна няма да пристъпи към затваряне на този етап, обяви в сряда областният управител Стоян Пасев.

Бургас има близо 700 на 100 000 заразени, а Варна е с 400”, даде за пример той. В петък обаче щяло да се мисли за намаляване на работното време на моловете и заведенията, вместо да се затварят", разясни Пасев. Учениците в 5-и клас в областта също ще минат онлайн. В момента така учат от 6-и до 12-и клас. Областната РЗИ пък ще издаде заповед за увеличаване на леглата болни от коронавирус в лечебните заведения с 5%. COVID кабинетите в общинските ДКЦ-та във Варна ще работят с ново увеличено работно време.

На 80% са пълни COVID отделенията в Добрич.

Но тепърва ще се обсъжда дали да бъдат спрени плановите операции в областта, каза шефката на местното РЗИ Светла Ангелова.

Пациентите, които идват в болницата, още от входа ѝ имат нужда от интензивни грижи – дихателна реанимация, интубиране, т.е. идват в много тежко състояние”, добави тя.

Всички легла за пациенти с коронавирус в областната болница в Пазарджик са вече заети,

а 80% от тестваните са дали положителен резултат, съобщиха от местното РЗИ. Заради епидемията кметът на Пазарджик Тодор Попов поиска от образователния министър да позволи отсъствия от училище на 5- и 6-годишните деца. Детските градини в общината продължават да работят.

От вчера до 3 април и учениците от 5-и до 11-и клас в Габровска област преминаха на онлайн обучение. Онлайн преминава и учебният процес в Технически университет - Габрово, като само практиките и изпитите ще се провеждат присъствено. От вчера в областта е задължително и носенето на маски на тържища, пазари и битаци, непълнолетни влизат в МОЛ-ове само с родител или настойник, забранени са масови обществени събития както на закрито, така и на открито. До 15 души могат да се събират на сватби, погребения и кръщенета.

В последните два дни в Монтана пък полицията е установила, че трима мъже, които е трябвало да бъдат под карантина на различни адреси, са я нарушили.

7600 минаха лекуващите се в болница от COVID в сряда, което е най-големият брой от година насам. Предният рекорд бе 7244 при втората вълна през есента и зимата. В момента обаче активните случаи са два пъти по-малко - 47 173 спрямо 95 442. Увеличение има и при хората в интензивни отделения - 612 сега при 590 през зимата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари