Коронатуризъм - маски, дезинфектанти и безплатни чадъри

0
Ол инклузивът няма да е това, което беше, хотели и ресторанти намаляват местата за клиенти
Ол инклузивът няма да е това, което беше, хотели и ресторанти намаляват местата за клиенти

Българският турист ще е спасителният пояс за хотелиерите по морето това лято.

Въпреки оптимизма, че примката на карантината в Европа ще се разхлаби през май, едва ли авиокомпаниите ще възстановят до средата на лятото полетите от основни за морския ни туризъм пазари. Затова и бизнесът, и властта, в лицето на министър Николина Ангелкова, призоваха българите да почиват този сезон на родните курорти, след като щабът даде картбланш хотели и ресторанти да отворят за посетители. Най-вероятната дата е 1 юли, пише Мила Кисьова във вестник СЕГА

Засега раздаването на ваканционни ваучери, субсидирани от държавата, е само идея. ГЕРБ мълчи, докато коалиционните партньори ВМРО и НФСБ се надцакват с предложения за различен размер на субсидията от 100 и 210 лв. за 7-дневна почивка. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация пък заявиха, че са готови да добавят и до 25% отстъпки от цената, стига наистина да се намери механизъм, с който родните туристи да се привлекат в българските курорти.

С ваучер или не, големият въпрос е как ще изглежда ваканцията това лято, а и оттук нататък? Защото не се очаква COVID-19 да изчезне, а по-скоро да стане сезонно заболяване.

И тъй като засега ресорното министерство на туризма представя само идеи за спасяване на сезона, голяма част от бизнеса се подготвя сам, като черпи идеи от колегите си от чужбина.

В Турция например хотелите ще отворят в края на май. Там специална комисия от експерти ще издава здравни сертификати на местата за настаняване, като гаранция за спазване на всички санитарно-хигиенните изисквания за безопасността на гостите и персонала. Хотелиерите ще бъдат задължени да осигурят денонощно дежурство на квалифициран медицински персонал. Камериерки, рецепционисти, готвачи, сервитьори ще преминават на специално обучение за работа в условията на коронавирус, както и на ежедневни медицински прегледи. Работата с маски и ръкавици ще е задължителна.

Хотелиери в Поморие тези дни показаха пред бТВ как се подготвят за сезона. „Прогнозите са, че предпочитани ще бъдат малките хотели и апартаментни комплекси, защото предлагат известна изолираност за отделните семейства“, смята Ивелина Пулева, собственик на апартхотел. Още на влизане веднага гостите ще си измиват ръцете с дезинфектант, почти няма да имат пряк контакт с рецепцията. Многократно през деня общите помещения и стаите ще се третират с дезинфектиращи препарати. Обядът или вечерята ще се заявяват от близките ресторанти, а те ще доставят храната в прибори за еднократна употреба.

Кой обаче си представя ваканция, по време на която ще се храни само в хотелската си стая?

Затова ресторантьорите очакват ясни указания как ще работят в условията на коронавирус. Те първи бяха затворени и се надяват да не са последните с разрешение за работа след падането на извънредното положение.

„Българският турист е готов да се приспособи към новите условия и смятам, че отваряне на ресторанти и хотели след 15 юни е твърде далеч. Оптимист съм, че извънредното положение ще бъде свалено от 12 май, а браншът може да започне да се връща към нормално функциониране при разумни мерки за сигурност около 20 май“, смята Вени Петрова, шеф на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). 

Сигурна промяна ще е разреждането на масите в заведенията на повече от 2 метра разстояние, както и редовното почистване с надеждни препарати. Според Петрова едва ли ще се стигне до примера на Китай с поставянето на прозрачни плексигласови прегради между клиентите, нито до мерене на температурата на всеки посетител.

Възможно е първоначално у нас клиенти да започнат да приемат само тези заведения, които разполагат с външни пространства за хранене. "Отварянето на заведенията трябва да е едновременно за всички, в противен случай ще се създадат големи конфликти", предупреждават от БХРА.

На много места по света планират кръвните тестове за коронавирус за работещите в ресторанти и хотели да станат задължителни. Дали обаче това ще стане норма и у нас и кой ще поеме разноските, засега не се коментира.

Без ол инклузив

Най-сериозният проблем ще бъде с големите хотели и комплекси, особено ако предлагат ол инклузив услуга. В Турция например обявиха, че те ще работят с половината от капацитета на стаите си, без шведски маси и открит бюфет. У нас шефът на Бургаската туристическа камара Иван Иванов директно обяви, че масовият туризъм във висококатегорийните хотели тип „ол инклузив“ трябва да се ликвидира и да се мине на формулата „а ла карт“,  т.е. всеки да избира от кратки менюта, а храната да бъде сервирана.

"Невъзможно е за месец-два да преминем към подобна форма на работа", коментира Елза Радкова, изп. директор на курорта Дюни. В затворения комплекс, който разполага с няколко хотела с общо 1300 стаи, също се подготвят да приемат туристи, като изучават сингапурския опит и правила, разработени от веригата Mariott. Разбира се, очакват Министерството на здравеопазването да излезе с единен хигиенно-санитарен стандарт за работа в условията на коронавируса. Хотелиерите не очакват новите инструкции да са много по-различни от сегашните правила за поддържане на чистотата - просто ще се изискват специфични дезинфектанти и по-чести и обстойни почиствания.

Най-трудна ще е ситуацията с изхранването в големите хотели. "Ще оставим формулата си ол инклузив, но ще осигурим необходимата дистанция. Ще определим служители, които да помагат в поднасянето на храната, за да няма струпване на бюфетите. Ще бъде много трудно персоналът и гостите да носят маски, но ако се препоръчва, ще приложим и това. Помага ни все пак фактът, че ресторантите в комплекса разполагат с доста открити площи и тераси, където храненето е по-безопасно", посочва шефката на "Дюни". Това лято в комплекса няма да отворят всички хотели, което също ще допринесе да не се струпват много хора на едно място.

В Турция например инструкциите са големите хотели задължително да работят с половин капацитет - ако имат 500 стаи, да приемат гости само в 250 от тях.

Все пак по Черноморието очакват туристи и от чужбина - предимно от Румъния, Молдова, Украйна, Сърбия, които пристигат със собствен автомобилен транспорт. Самолетните туристи най-вероятно ще пристигнат през август.

Зелени коридори

Туроператорите обаче са по-песимистично настроени. "Няма сигнали самолетните пътувания да се раздвижат преди есента. Показателно ще бъде дали чартърните програми през юли ще се осъществят", смята Даниела Стоева, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти. Затова родните туроператори дават за пример Хърватия. Тя вече е договорила „зелен коридор“ за туристите, които ще пристигнат с автомобилен транспорт до нейното море. "Надяваме се и българското правителство да помогне с подобна мярка за част от пазарите, които може да ползват сухоземен транспорт", казва Даниела Стоева.

Според нея може да се организират и безопасни обиколни турове с автобуси - при редовна дезинфекция и разредени пътници, седнали диагонално по един на ред. Това обаче ще оскъпи услугата и не е сигурно доколко ще предизвика интерес.

Здравни паспорти

Българските хотелиери и туроператори са силно скептични към идеята да се въведат здравни сертификати за туристите, които искат да пътуват зад граница. Най-вече заради несигурността на някои тестове. Тази мярка се обсъжда във все повече страни, а Гърция обяви, че я въвежда.

Това е нож с две остриета – първо заради дългия инкубационен период, ако тестът е правен в много начален етап, вирусът може да не бъде хванат.  Ако по време на престоя си този турист прояви симптомите, ще бъде неприятно, защото може да бъдем обвинени, че е заразен при нас. Не са изключени фалшиви обвинения и искане на обезщетения“, смята Елза Радкова.

Българският отговор на здравния сертификат е да се въведе декларация за пътуване на собствен риск. В нея туристът ще декларира, че не е болен от коронавирус, както и подробни данни откъде идва, как пътува и пр. Очаква се щабът и здравното министерство да одобрят документа.

В мерките срещу коронавируса Китай и Сингапур например са стигнали много по-далеч - приложения на мобилните телефони чрез специален QR код, контролиран от властите, показва дали туристът не е вирусоносител.

Трябва да имаме яснота какво ще се случи, ако наш гост, клиент или човек от персонала се зарази", притеснява се Георги Тръпков, председател на сдружението на хотелиерите в Поморие. "Ако е чуждестранен гост, ние ли трябва да поемем ангажимент да го карантинираме за 14 дни, къде да го отделим, кой ще поеме средствата по издръжката? Същото се отнася и за екипа, с който работим, затова трябва да има единни правила за работа", казва Тръпков.

Безплатни чадъри

На този етап любимият пример на министър Ангелкова за привличане на туристи по Българското Черноморие са безплатните чадъри и шезлонги по плажовете, раздалечени на достатъчно разстояние, за да няма близък контакт между плажуващите. Няма дори и намеци, че ще е възможно да се ходи в спа комплекси.

Все още вървят преговори с концесионерите, защото едва ли ще ги устройва обещанието да се намали или дори премахне концесионната такса, която трябва да платят за този сезон. В замяна някои концесионери поставят условието да няма безплатни зони. На плажовете също така се обмисля да се засилят медицинските екипи за оказване на помощ, в случай че има туристи със симптоми на коронавирус.

В крайна сметка изобщо не е сигурно дали всички от туристическия бранш напират да отворят обектите си това лято. Много малки предприемачи след двумесечната карантина са в тотален финансов колапс и нямат никакви ресурси за рестартират дейността си. Други ще си направят сметка, че за месец и половина работа това лято и липсата на яснота дали ще имат достатъчно клиенти може изобщо да не си струват всички разходи.

Airbnb също се готви за коронатуристи

Платформата за краткосрочно отдаване под наем Airbnb въвежда нови изисквания за своите наемодатели заради пандемията от коронавирус. Всички над 7 млн. собственици на имоти, които се отдават под наем чрез платформата по цял свят, ще трябва да започнат да спазват нови правила за почистване с цел превенция от заразата, съобщава CNN Business. Допреди коронакризата в България имаше около 10 000 апартамента, които се отдават в платформата Airbnb.

Едно от новите изисквания е всеки собственик на такъв тип имот да оставя 24-часов „прозорец“ между две резервации, за да може помещението достатъчно добре да се дезинфекцира и проветри. Това е препоръка и на Европейския център за борба със заболяванията, откъдето казват, че е „възможно заразата да остане във въздуха в продължение на няколко часа“.

Освен това Airbnb обяви за първи път в историята на платформата, че е създаден „стандартизиран протокол за почистване“ за всички свои домакини. В него ясно са описани препоръки как да се почистват помещенията и какви дезинфектанти да се използват. Този протокол не е задължителен, но препоръчва собствениците на тези имоти все пак да следват част от препоръките, за да може престоят на бъдещите туристи да е достатъчно безопасен. Информацията за това кои наемодатели почистват апартаментите си по „стандарт“ ще бъде вписвано и в самите обяви и всеки турист ще може да види това.

Авиокомпаниите въвеждат драконовски мерки

Електронните билети, куфарите на колела, имунизационните сертификати и проследяващите мобилни приложения скоро ще станат задължително изискване при пътуване със самолет. За да се гарантира сигурността на полетите, наред с измерването на температурата на пътниците ще се следи стриктно и за изправността на НЕРА филтрите в самолетите, които отделят не само фините прахови частици, но и вирусите.

Някои авиокомпании, като Easy Jet, вече обявиха, че средните седалки ще останат празни, за да се осигури по-голямо разстояние между пасажерите, а напитките и закуските ще са силно ограничени. Носенето на маски ще е задължително не само в самолета, но и на летищата. Стюардесите ще следят дали пътниците спазват дистанция, а качването ще става на по-малки групи. 

Някои авиокомпаниите пък може да поставят условие пътниците да изтеглят апликации на мобилните си телефони, които проследяват всичките им контакти с други пасажери, също снабдени с приложението. Вече се надигат притеснения за достъпа до силно чувствителни лични данни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари