Хотелиер: Кризата с паркоместата в "Златни пясъци" води до отлив на туристи

0
Как ще се използват ваучерите за храна, които важат и за туризма
Как ще се използват ваучерите за храна, които важат и за туризма Снимка: Moreto.net

Как ще се използват ваучерите за храна, които важат и за туризма

От началото на сезона в курортния комплекс "Златни пясъци" преобладават румънските туристи. Поради близостта на България, по-голямата част от туристите от северната ни съседка пристигат у нас със своите автомобили.

Това каза в предаването "Новият ден" в ефира на Радио Варна Станислав Стоянов, собственик на хотел в комплекса и заместник-председател на Съюза на хотелиерите "Златни пясъци".

Според него обаче това води до криза с паркоместата в комплекса.

"Паркоместата в целия комплекс са ограничени и много от хотелите отказват резервации. Това води и до отлив на туристи, което е напълно разбираемо при положение, че не могат да ти осигурят място за паркиране на автомобила, с който си тръгнал на почивка", коментира Стоянов. Според хотелиера, този проблем се е зародил още с настъпването на пандемията.

"Много от самолетите на някои големи авиокомпании спряха да летят още по времето на пандемията. Беше освободена и немалка част от персонала на тези компании. Високите цени на горивата също създават проблеми за авиокомпаниите. Това от своя страна доведе до спад на туристите, които пристигат у нас със самолети за сметка на тези с автомобили", каза Станислав Стоянов.

Той приветства и новата мярка ваучерите за храна да важат и за туризма. Тя беше приета единодушно от депутатите при актуализацията на бюджета миналата седмица.

"Това е мярка, която ние от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите предлагаме от много години. По този начин ще можем да върнем българския турист по нашето Черноморие", коментира Стоянов.

Ваучерите ще важат за всички туристически услуги, описани в Закона за туризма. Конкретно за хотелите стана ясно, че с тези ваучери туристите ще могат да си плащат за настаняване.

"Засега нямаме инструкции каква ще е процедурата. Знам само, че в обектите за настаняване, ваучерите ще важат за нощувки", поясни още хотелиера. Според него, ваучерите ще са достатъчни да покрият 1/3 от разходите за почивка на семейство, в което обаче и двамата съпрузи получават ваучери.

"Опасявам се, че поскъпването на тока и на водата ще накара много хора ще предпочетат да си платят тях с ваучерите, вместо да ги използват за почивка", коментира още Станислав Стоянов.

Чуйте разговора на Иван Барбов със Станислав Стоянов:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари