Конгресът на САЩ гласува импийчмънт на Тръмп

0
Вотът се очаква по-късно тази вечер, като най-вероятно депутатите ще гласуват "за" свалянето на държавния глава от поста
Вотът се очаква по-късно тази вечер, като най-вероятно депутатите ще гласуват "за" свалянето на държавния глава от поста Снимка: Getty Images / Guliver

Конгресът на Съединените щати ще гласува импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Вотът се очаква по-късно тази вечер, като най-вероятно депутатите ще гласуват "за" свалянето на държавния глава от поста.

Това не е краят на процедурата, а изгонването на милиардера от Белия дом е малко вероятно. Депутатите от долната камара на Конгреса вероятно ще гласуват за импийчмънта на Тръмп. Повечето от тях са от Демократическата партия и се очаква да подкрепят свалянето на президента-републиканец. „Знаехме ,че този ден ще дойде. Историята ще го съди. Те преследват този президент и така стигнахме до тук", каза Дъг Колинс, депутат от Републиканската партия

Ако депутатите гласуват за импийчмънт, Тръмп ще е едва третия президент след Бил Клинтън и управлявалия преди век и половина Андрю Джонсън, за когото е гласувана крайната мярка. „Те знаят, че това е измислица, това е лов на вещици и продължава вече три години. Вероятно е започнало още преди да спечеля изборите. Това е позор", коментира Доналд Тръмп.
Но демократите са непреклонни. Те смятат, че спирането на стотици милиони долари военна помощ за Украйна е било направено от Тръмп за да се облагодетелства. Обвиненията са в злоупотреба със служебно положение и възпрепятстване работата на Конгреса.

„Искам американците да разберат, че президентът предаде доверието им. Злоупотреби с правомощията си на високия пост, за да добие предимство по нечесте начин в следващите избори", каза Адам Шиф, депутат от Демократическата партия.

След долната камара на Конгреса, въпростъ ще отиде в Сената на Съединените щати. За да бъде свален Тръмп от поста, две трети от сенаторите трябва да гласуват срещу него. Вероятността за това е минимална, а Клинтън през 90-те и Андрю Джонсън в средата на 19-и век всъщност останаха в Белия дом, точно след като Сената не гласува срещу тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари