Кои са опасните последици от дефицита на витамин Д?

1
Лабораторният тест ще помогне за установяване на дефицита, но трябва да се направи на празен стомах
Лабораторният тест ще помогне за установяване на дефицита, но трябва да се направи на празен стомах Снимка: iStock

"Не е вярно, че човек може да си набави необходимото количество витамин D само чрез хранене", твърди д-р Олга Малиновская

Опасните последици от липсата на витамин D в интервю за Moslenta разкри ръководителят на медицинския отдел на федералната мрежа от медицински лаборатории KDL Олга Малиновская. Сред тях са метаболитни нарушения, намален имунитет и въздействие върху костната плътност.

„В особена рискова група за развитие на дефицит на витамин D са бременните жени и кърмачките, малките деца, вегетарианците и веганите, хората, страдащи от хронични заболявания на храносмилателната система, поради което витаминът от храната може да не се усвои или да се усвои лошо.“, обясни лекарят, цитиран от Здравето.

Експертът уточни, че не е вярно разпространеното мнение, че човек може да си набави необходимото количество витамин D само чрез хранене. Малиновская отбеляза, че всъщност по този начин хората получават не повече от пет процента от необходимата норма. Останалите трябва да бъдат „събрани“ от слънчевата светлина, както и витаминни добавки, които лекарят трябва да предпише.

Витамин D принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини и може да се предлага в различни форми. Най-често срещаните от тях са холекалциферол (D3) и ергокалциферол (D2).

Те влизат в тялото с храната, а D3 се синтезира и в кожата под въздействието на ултравиолетовото лъчение. Сред храните, богати на витамин D, са мазните риби, твърдите сирена, яйцата, млечните продукти “, каза тя.

Лабораторният тест ще помогне за идентифициране на дефицита. Трябва да направите теста на празен стомах, като се въздържате от ядене поне три часа. Няколко дни преди изследването трябва да спрете приема на витаминни добавки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари