Кога ще ги стигнем румънците?

0

870 министри, депутати, кметове и магистрати големци в Румъния са получили осъдителни присъди за корупция през 2016 г.

Това декларира главният им прокурор на Националната антикорупционна агенция Лаура Кьовеши пред магистрати в зала “Тържествена” в София, пише 24 часа.

Румънката е в България по покана на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов. Предстои й среща и с главния прокурор Сотир Цацаров.

Сред осъдените има 1 министър, 2 сенатори, 1 евродепутат, 9 съдии и 9 кметове. Кьовеши подчерта, че румънските министри имат доживотен имунитет за деяния, извършени по време на управлението им. Бронята им може да се свали от парламента или от президента.

"У нас министрите не се пазят от имунитет срещу наказателно преследване. Над 90 % от случаите, по които работим, приключват с осъдителни присъди", каза още Кьовеши.

Евродепутатът и бивш журналист Николай Бареков хвърли в смут магистратите, тъй по време на събитието тропаше по вратата на залата. Той не бе пуснат вътре, въпреки че размахваше евродепутатската си карта. Причината - срещатата с Кьовеши бе за съдии и прокурори, а не за политици. Появата на Бареков била предизвикана от въпрос, който имал да зададе на Лозан Панов.

Кьовеши е на 44 г. Преди да заеме поста на главен прокурор в антикорупционната дирекция тя е била обвинител 21 г.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари