Кирил Петков: Целта на Путин е била да свали българското правителство

2
Непосредствено след спирането на газовите доставки политици от България прогнозираха, че това ще предизвика криза
Непосредствено след спирането на газовите доставки политици от България прогнозираха, че това ще предизвика криза Снимка: Фейсбук

"Руският президент Владимир Путин е имал две цели с решението за спиране на газовите доставки за България"

Това каза премиерът Кирил Петков, информира Свободна Европа.

Първата е била знакова, ако страната беше приела да плаща за доставките на газ в рубли, „това би показало, че първата страна членка на Европейския съюз се е поддала на неговите условия“, каза Петков.

Другата цел е била чрез повишаване на цените, българското правителство да падне. „Това също щеше да даде много лош сигнал към другите европейски страни“, обясни Петков. „Ние не сме срещу някого, ние сме за спазване на договорните отношения и никой едностранно може да претендира извъндоговорни отношения“, каза премиерът.

Непосредствено след спирането на газовите доставки политици от България прогнозираха, че това ще предизвика криза. Президентът Румен Радев каза, че България „е много зависима от руския газ“. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов заяви, че само България не е изпълнила условията на Русия и затова не получава газ, което не е вярно.

Държавите от ЕС посочиха няколко причини да откажат да плащат по руската схема. Първо, договорите им с „Газпром“ предвиждат плащания в други валути – евро или долари. Второ, плащанията по схемата, предложена от „Газпром“, целят да заобиколят европейските санкции срещу Русия.

На 27 април „Газпром“ спря едностранно доставките на газ за България и Полша. Причината за това е отказът на България и останалите страни от ЕС да плащат газа в рубли, тъй като това е в противоречие с дългосрочните договори за доставка.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    darkaveng
    Абсолютно вярно! Щото това правителство, и най-вече Про100Киро, е еманация на мислата человеческая! Пфу, измекяри долни!
  • 6
    2
    Ебаси
    Путин започна войната само и само за да свали нашето правителство. На тоя кой му е дилъра...
  • 9
    1
    Петър
    Много прост човек
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари