Какво сподели доброволец в изпитването на ваксината на Астра Зенека

0
Мария Спирова живее в Окфорд и е доброволец в проучванията на ваксината срещу КОВИД
Мария Спирова живее в Окфорд и е доброволец в проучванията на ваксината срещу КОВИД Снимка: Фейсбук

Осем месеца, след като станах доброволец в изпитването на ваксината на Астра Зенека, лабораторията на Оксфордския университет се свърза с мен днес, за да обяви края на изпитанието и да потвърди, че не съм била в контролната група и не съм получила плацебо

Получила съм две стандартни дози от активната ваксина, известна на нас, "лабораторните зайци" като ChAdOx1 nCoV-19.

Крайният резултат на изпитването сочи, че ваксината е 100 % ефективна във всички възрастови групи за предотвратяването на тежко боледуване от ковид.

Да, ваксината причинява неприятни постинжекционни реакции при по-млади хора (треска, висока температура, мускулни боли, главоболие, гадене) и има изключително редки странични ефекти (нашумелите тромбози).

Самата аз имах висока температура около 40 часа след първата инжекция и почти не усетих втората доза. За сметка на това, макар че се намирах в държава, в която темповете на заразяване и смъртните случаи бяха меко казано драматични, така и не се заразих с ковид до ден днешен.

Струваше си.

Около литър кръв, дадена за изследвания, 32 самопричинени PCR теста и 40 часа с 38 градуса температура са приемлива цена за избягване на потенциално смъртоносно заболяване, поне за мен.

За всички вас цената е още по-незначителна. Хората над 60 години дори температура не вдигат в общия случай, а развиват силен имунен отговор, който наистина може да спаси живота им.

Тъй че, ако вие и близките ви имате достъп до ваксина, която ще ви предпази от попадане в интензивното отделение на българска болница, не се колебайте твърде дълго.

Ще мине още доста време, преди светът да забрави за коронавируса.

Мария Спирова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари