Говори българката, подложила се на експериментална ваксина срещу Ковид-19

2
48 часа след поставянето на ваксината, българката вдига 38 градуса, но после температурата й се нормализира
48 часа след поставянето на ваксината, българката вдига 38 градуса, но после температурата й се нормализира Видео: Bulgaria ON AIR

Българката Мария Спирова стана доброволец на експериментална ваксина срещу Ковид-19 на Оксфордския университет.

Пред Bulgaria ON AIR тя сподели, че такова решение се взима след сериозен размисъл и четене на много документация, тъй като изпитанието продължава цели 10 месеца.

"За мен беше важно да направим така, че светът да излезе от ограниченията колкото може по-бързо, преди те да нанесат сериозни поражения върху всички нас. И никога повече да не ни се налага да се връщане, поне заради този вирус, в състоянието на парализа. Работеща ваксина би била сигурен начин да избегнем втора "пролет 2020". Проучването може да се осъществи само върху хора, които не са преболедували коронавирус", разказа Мария Спирова в ефира на "България сутрин".

Сънародничката ни не скри, че тежките месеци са ѝ се отразили негативно и разкри как се кандидатства за подобен клиничен експеримент. Оксфордският университет е отправил призив към хората да се запишат, а самата Мария е повикана да се включи във втората и третата фаза на изпитанието.

"Важно за ваксината е да е безопасна и да работи за възрастни хора. Всички доброволци трябва да бъдат клинично здрави и да не са били изложени на вируса. Голямото условие е да дадат съгласие и да са наясно, че във всеки един момент могат да го оттеглят. Няма задължение да остана до края на този научен експеримент", обясни Спирова.

Тя е попаднала в групата, която ще получи максималната двойна доза от експерименталната ваксина.

"Чрез нашата реакция учените ще се опитат да разберат дали ваксината има оптимална доза. Че не само се справям с вируса, но го убивам толкова качествено, че не го пренасям на други хора. За момента не е ясно дали ваксината може да постигне това. Половината от нас са контролна група, която получава лицензирана менингококова ваксина. Нито един от нас няма да знае до края на изпитанието коя ваксина е получил", разказа още сънародничката ни.

За момента на Мария ѝ е поставена първата доза, а в средата на септември би трябвало да получи и втората доза от ваксината. Всяка седмица сама си прави PCR тест и го изпраща в лабораторията. Явява се и на прегледи, на които дава кръв за изследване.

"Имах висока температура 48 часа след поставянето на ваксината - около 38 градуса. След това тя отшумя. Не мога да кажа, че имам оплаквания. Не полагаме специални усилия да избегнем вируса, но не полагаме усилия и да се изпречим на пътя му", посочи тя.

В Оксфорд нивото на заразата се покачва и местните власти са загрижени, че скоро може да се наложи въвеждането на локален локдаун, стана ясно още от думите ѝ.

"Експериментът проследява как за тези 10 месеца доброволците се справят с живота си. Смята се, че в рамките на 10 месеца повечето от нас в един момент ще срещнат вируса. През цялото време биваме следени за странични ефекти. Удовлетворението не е мое, то ще бъде на учените в лабораторията. Ако зависи от мен, смятам да остана до края на изпитанието", добави българката във Великобритания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари