Какво си казаха Путин и Ердоган на четири очи

0
Връзките между Москва и Анкара бързо излизат на достойното си равнище
Връзките между Москва и Анкара бързо излизат на достойното си равнище

Руският президент Владимир Путин заяви, че отношенията между Русия и Турция се възстановяват с достатъчно бързи темпове и излизат на равнище, достойно за двете страни.

Руският лидер заяви това на срещата си с турския си колега Реждеп Тайип Ердоган преди заседанието на Съвета за сътрудничество на най-висше равнище между Турция и Русия в Москва, съобщава НТВ, цитиран от БЛИЦ.

Давайки начало на преговорите с Ердоган, руският президент отбеляза, че между Русия и Турция вече е възстановен интензивният политически диалог. Появил се е солиден потенциал за развитието на добри съседки отношения.

"Русия и Турция притежават солиден потенциал за постъпателно развитие на добросъседките отношения. Не само ще успеем да наваксаме изпуснатото, но и да излезем на качествено ново равнище на взаимодействие, най-малкото руската страна е готова за това", каза Путин.

Путин подчерта, че Москва приветства възстановяването на двустранните отношения и продължава активно да работи в тази насока. При това президентът напомни, че последното заседание на Съвета за сътрудничество на висше равнище между Русия и Турция се е състояло през 2014 година. „През това време се случиха много неща. В последно време активно работим върху това, руско-турските връзки да излязат на достойно за нашите страни равнище”, каза Путин.

Освен това, Путин отбеляза и възстановяването на търговско-икономическите взаимодействия, инвестиционното сътрудничество между двете страни и съвместната работа по реализирането на мащабни проекти. „Вчера председателят на правителството на Русия господин Медведев информира своя турски колега за допълнителни мерки и стъпки, насочени към възстановяването на нашите отношения в сферата на икономиката в пълния им формат, продължава инвестиционното сътрудничество и подготовката за реализирането на мащабни проекти”, каза Путин.

Президентът на Русия също обърна внимание на активната работа на военните ведомства на Русия и Турция по разрешаването на кризата в Сирия. По думите му, в момента „на равнище военни ведомства и специални служби се установяват достойни за доверие и много ефективни контакти”. Да се ускори работата по въвеждане на безвизов режим между Русия и Турция. Това е поискал по време на срещата си с руския президент Владимир Путин Тайип Ердоган, съобщи РИА „Новости”. Според информацията тази стъпка може да бъде предприета в близко време.

Ердоган отбеляза още, че Москва и Анкара вече са преминали през фазата на нормализиране на отношенията. Той също призова да бъдат отменени санкциите, наложени на Турция от руската страна, включително и мерките срещу опериращите на руска територия турски компании. Ердоган отбеляза и необходимостта от увеличаване броя на полетите между двете страни.

Турският президент също покани Владимир Путин да посети Турция в удобно за него време. В разговорите е бил засегнат и въпроса за евентуална доставка на руски самолети МС-21 за Турция.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари