Как да се отървем от мазна коса

0
Мазната коса е често срещано състояние
Мазната коса е често срещано състояние

Мазната коса е често срещано състояние, което може да предизвика дискомфорт и да се отрази негативно върху самочувствието на засегнатия. 
 
Причината за омазняването на косата е секретирането на прекомерни количества себум отстрана на мастните жлези в скалпа. Самата причина за това може да се дължи на гени, хормонален дисбаланс, влажност, хранителен режим, а също така и на заболяването себореен дерматит. То се характеризира и с появата на лющещи се петна и изисква консултация с дерматолог. 
 
Наичинът да се повлияе на този проблем според някои специалисти е по-рядкото миене на косата с шампоан. Това може да звучи противоречиво за някои, но всъщност работи, уверяват експертите. Шампоанът лишава косата от естествените ѝ мазнини и колкото повече се използва, толкова повече себум се секретира от скалпа. 
 
Ежедневното миене на косата не е препоръчително. По този начин може да се раздразни скалпа, да се дехидратира косата и да избледнее цветът ѝ.
 
Експертите препоръчват, при миене на косата с шампоан, той да се нанесе веднъж и да се изплакне два пъти, защото по този начин се намалява натрупването на продукта по скалпа. Препоръчително е също така да се избягва употребата на силно овлажняващи продукти за коса, както и на балсами и масла. Всички те не само правят косата по-мазна, но и привличат частици от въздуха, които я замърсяват. 
 
Първите пъти, когато косата се мие без шампоан, тя може да изглежда мазна, докато се адаптира към секретирането на по-малко количество себум. Скритото оръжие пред този период е сухият шампоан.

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари