Кадри от дрон показват какво причини бедствието в Черни връх

0
Дигата, направена да спасява селото, го погуби
Дигата, направена да спасява селото, го погуби Видео: Флагман

Уникални кадри с дрон разкриха кой е предизвикал потопа в Черни връх, Община Камено - едно от селата, което бе буквално удавено от пороя, информира Флагман.

Щетите са за стотици хиляди левове, а по всичко изглежда, че ще има и две човешки жертви – на баба Стоянка, която все още се издирва, и на съпруга й Димитър, който е в много тежко състояние в болницата и шансовете му да оцелее са нищожни.

Официалната версия е, че дигата на язовира в село Трояново, който се намира на повече от 15 км от Черни връх, е подкопана и оттам водата е тръгнала към другите населени места в Община Камено.

Още вчера обаче местните хора клатеха глави и казваха, че това е невъзможно. Доказаха го и днешните кадри с дрон. Заснехме местността над Черни връх отвисоко, за да разберем откъде е дошла приливната вълна. За всички е ясно, че колкото и да е силен дъждът, той те може сам да предизвика толкова мощна приливна вълна.

Натъкнахме се на шокиращи детайли за бедствието. Оказа се, че дигата на т.нар. защитен канал на Черни връх се е скъсала и именно оттам се е отприщила водата, заляла селото. По ирония на съдбата съоръжението, направено преди 3-4 години за десетки хиляди левове, за да пази Черни връх от подобни наводнения, вчера го погуби.

Поради нечие безумно решение, каналът е бил прокопан с багер, без да се обезопаси по никакъв начин. И съвсем закономерно вчера – при първия по-сериозен дъжд в селото, огромният поток е намерил слабо място, отнесъл е част от дигата и е шурнал към селото.

В дерето на Черни връх в този момент са се вливали и води от местността „Свети Георги”. Мощната приливна вълна оттам е тръгнала към най-ниската и уязвима част на селото – вилната зона, където е била къщата на Стоянка и Димитър. 

Кадрите показват истинското измерение на бедствието. Къщата на Стоянка и Димитър е била напълно законно изградена, но защо е допуснато да бъде построена в най-ниската част, където се образува водосбор – остава загадка. Освен нея са пострадали още няколко вили, стопански постройки, дотам са достигнали няколко намачкани до неузнаваемост коли, влачени от водата близо километър.

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари