Изобретателят на шоколада на блокчета фалира

0
Белгийската фабрика затваря врати 82 г. след отварянето й
Белгийската фабрика затваря врати 82 г. след отварянето й Снимка: Thinkstock

Белгийската фабрика, патентовала правоъгълната форма на шоколада, обяви че подава документи за фалит.

Малко известната извън страната фабрика "Жак" е произвела първия правоъгълен шоколад на блокчета в света. През 1936 г. Антоан Жак патентова правоъгълната форма, разчертана на квадратчета.

Компанията започва производството на шоколад във Вервие, на 124 км югоизточно от Брюксел през XIX век. В средата на миналия век тя се мести още в близкия до белгийско-германската град Упен. В пика на растежа си през 60-те години на миналия век 250 работници отливат прочутия шоколадЖак”, информира Dnes.bg.

Марката прави име с картинките на коли и мотори, добавяни в опаковките на шоколадовите изделия преди 60 г, които се превръщат в страст на колекционерите и увеличават печалбите на предприемчивите си собственици.

След като става част от империята на производителя на шоколадови кувертюри Бари Калбо, който притежава 55 фабрики по цял свят, 45 от тях в Европа, "Жак" се връщат към шоколадите през 2011 г. Новите собственици обаче не успяват да й върнат старата слава и днес според синдикатите, най-добрият вариант за бъдещето на фабриката е да тя бъде погълната от мултинационална компания.

Местната преса коментира съобщението като край на епоха в производството на шоколад, макар че днес правоъгълните блокчета са основната форма, под която изделията се предлагат на масовия пазар.

Белгийци са автори и на други важни открития в шоколадовата индустрия като пралините (бонбоните с пълнеж), шоколадовите пасти за мазане и транспортирането на течен шоколад. В наши дни в Белгия има 320 производители на шоколад, които пускат на пазара 725 000 тона от сладкото изкушение годишно.

Източник: DNES.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари