Ивайло Мирчев: Служебното правителство бави Акт 16 за газовата връзка с Гърция

1
Ако някой е купувал руски газ в нарушение на санкциите, трябва да си поеме отговорността, подчерта бившият депутат от ДБ
Ако някой е купувал руски газ в нарушение на санкциите, трябва да си поеме отговорността, подчерта бившият депутат от ДБ

Спъва ли служебното правителството доставките на газ през Гърция?

"Всички започнаха да разбират от танкери. 7 са договорените, за 3 от тях има ясни условия и ангажиращи оферти. Ако България каже, че не ги иска - има достатъчно кандидати да ги купят. България трябва да каже, че ги иска и те ще пристигнат", категоричен беше бившият депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него служебното правителство умишлено бави Акт 16 на българо-гръцката газова връзка. Газ по тръбите трябваше да потече до края на август, по сметките на кабинета "Петков".

"Българското правителство не показва, че желае да имаме Акт 16, без него не може да тръгне газът по връзката. Всичко възможно беше направено и от Бойко Борисов тази връзка да не бъде реализирана", коментира Мирчев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че след 20 дни капацитетът на терминала в Гърция ще бъде увеличен двойно.

"Българската държава трябва да изяви желание газът доставен там, да бъде доставен до страната ни. Трябва да се следва българския национален интерес, когато си министър, президент. Той не е да следваш един доставчик, особено, когато това е Русия, която може да спре доставките, когато реши. Интересът е да имаш няколко доставчика", заяви бившият депутат.

По думите му газ ще има, ако правителството се обърне към гръцката страна, за да запази капацитет и лотове.

"Трябва да има разговори и с Турция, започнахме този процес, той трябва да бъде довършен. Но за да може газът от Гърция да дойде в България, е задължително да бъде подписан Акт 16", предупреди Мирчев.

И уточни, че цената на газа от Азербайджан в момента е добра, но ако искаме допълнителни количества - няма да ни устройва. А по отношение на появилите се твърдения, че "Булгаргаз" е купувал руски газ чрез посредник беше категоричен: "Ако някой е купувал руски газ в нарушение на санкциите, трябва да си поеме отговорността".

Потвърди позицията на кабинета "Петков", че страната ни не трябва да бъде зависима от руските газови доставки.

"Ако някой в служебното правителство, поради някакви пристрастия, е решил да се обърне към "Газпром" е лошо. Единственото, което има значение, е да не зависим от един доставчик. Газът от Русия е скъп и не е сигурен, Путин, когато реши, го спира", добави Мирчев.

Също така призова страната да поеме оперативен контрол над "Лукойл", нещо, за което от ДБ предлагаха много пъти, но не срещна подкрепа в НС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    AAAAAAAAAAAAAAAAAAA
    Този е краен русофоб/българофоб, обрекъл България, българския бизнес и българските граждани на колапс! Този русофоб/българофоб е виновен затова заедно с ристюфците, мирчефците, про100$$ к!р0, @сен ф@силеф, атанасофците, мартин димитрофците, дайнофците, илиян фасилефците, армани сбърканяни, хаджигенофци и банкянската тиква тиква - България! Българското общество трябва да знае имената на българофобите/русофобите, обрекли България, българския бизнес и обществото на глад, мизерия и социален разпад!
  • 2
    4
    fikl
    Българите планираме изгонване на сащническите войски от българските бази, изгонване на сащническия посланик, прекратяване на дипломацията с урода сащ, изгонване от България на всички сащнически нпо-та на цру на урода сащ! Искаме обявяване на сащ за терористична държава, обявяване на урода сащ, че е агресор! Искаме разполагане на руски военни сили, руска военна техника на цялата територия на България, за да се браним от сащническата агресия в региона! Напомням, че преди няколко дни уродът сащ започна война срещу чужда държава - Сомалия! Така за пореден път агресорът сащ напада друга държава! Разбира се, че ристюфците, ифайло мирчефците, атанасофците, арманите сбарканяни - мълчат за агресията на урода сащ над мирна Сомалия! Дори "демократът" хаджигеноф мълчи и все още не е залял с боя сащническото посолство, заради агресията на сащ и започналата им война срещу Сомалия!
  • 2
    3
    M,,,N
    ШОК: шпионинът мирчеф пак наплю България и пак наплю Русия!
  • 1
    2
    Служебното правителство
    Работи едва от 5 дни , а вие сте едни боклуци.
  • 3
    1
    klkl
    ристюфците, мирчефците, атанасофците са дългата ръка на сащ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари