Исперих излезе на бунт

3

Стотици жители на Исперих се събраха пред Войнишкия паметник в града, за да протестират срещу разбитите след мащабен ремонт улици в града.

Тук са изписани имената на Христо и Хасан, които заедно са умрели за България. Един век по-късно, заради бездействието на властта, нашият град е разрушен, хората живеят в квартали потънали в кал и прах, деца и възрастни не могат да излязат нормално от домовете си."

Това обяви пред разгневеното множество Юнуз Ахмед, който е лидер на инициативния комитет, организирал протеста.

Гражданите обвиняват местната управа и централната власт, задето безучастно гледат страданията на хората и никой не търси виновните за катастрофалната обстановка в Исперих. „Преди 4 години се радвахме, че в града ни ще се изпълни проекта за изграждане на воден цикъл на стойност 48 милиона лева. Надявахме се, това да  повиши качеството на живот тук. Стана обратното. Никой не пита къде отидоха тези милиони, защо строителите оставиха улиците без асфалт. Искаме прокуратурата да се самосезира, да разследва кой прибра парите и защо не си свърши работата. Настояваме да узнаем кой от общината подписа документите, че строителството е приключено.“, заяви Ахмед, подкрепен и от други оратори, качили се импровизирано на трибуната.

От инициативния комитет напомниха, че гаранционният срок за поправки изтича на 8 юни и ако дотогава местната и централна власт не предприемат нищо, общината няма да може да принуди строителния консорциум, изпълнител на мегапроекта да поправи улиците.

Десетки майки с колички, хора с увреждания, за които придвижването по осеяните с дупки улици е изпитание, дойдоха на протеста. Някои носеха маски, 25- годишната Станислава Велинова бе нарисувала Луис Амстронг в Исперих. Нито един представител на властта не уважи митинга на недоволните. Да подкрепят бунта на местните хора дойдоха хора от Кубрат. „И в нашия град проекта за водния цикъл приключи като остави градските улици разрушени. Ние ще протестираме  в неделя. Ще затворим шосетата за Русе и Разград, за да ни чуят властниците.“, обяви Нина Тодорова, лидер на недоволните в съседния град.

Ние не получихме разрешение от полицията да блокираме пътища. Ще спазим закона и ще отидем до пешеходната пътека край училище „Христо Ботев“. Там ще преминем през улицата без да нарушаваме правилата. Ще съм с мои приятели, който иска може да ни последва.“, прикани съгражданите си Юнуз Ахмед. Той и съмишлениците му признаха, че не са правили планове за действие в случай, че  гласът им не бъде чут. „Надяваме се властта да откликне. Ако не ще решим как да действаме понататък“, обясни венцислав Василев, докато пресичаше с приятелите  близо половин час пешеходните пътеки на кръстовището край училището.

Източник: kmeta.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари